De krijgsmacht als bijbaan

Defensity College als bijbaan van WUR Studenten.
Thijs, Floor, Verena en Martijn in uniform. Foto’s Guy Ackermans

Thijs, Floor, Verena en Martijn staan voor hun bijbaan niet achter de bar, geven geen bijles of werken niet in een callcenter. Ze trekken een uniform aan. Mét de kans om naar het front te moeten. Wat drijft deze Wageningse studenten?

Thijs Neggers (23) heeft zijn master Biology op pauze gezet om een dienjaar te doen bij de marine.

‘Een dienjaar is een mooie manier om kennis te maken met Defensie. Na de militaire basisopleiding loop je een jaar mee bij de marechaussee, de marine, de landmacht of de luchtmacht. Ik koos voor de marine en sinds half maart vaar ik mee op de Zr. Ms. Tromp, een luchtverdedigings- en commandofregat. Ons schip leidt momenteel een NAVO-vloot. Dat voelt best bijzonder. We patrouilleren op de Noordzee en zijn nu in de buurt van IJsland.

‘Tijdens de basisopleiding moet je allemaal tests doen. Hindernissen door het water, schietoefeningen, of om vier uur ’s nachts over een grasveldje kruipen. Soms afzien, maar ook gaaf om mee te maken. In week vier van de opleiding lagen we bij min acht met z’n achttienen in een tent. Je zit op elkaars lip, iedereen is extreem vermoeid… dan leer je elkaar goed kennen. Die verbroedering vind ik wel bijzonder, op de uni heb je dat niet zo.

‘Het leven op zee bestaat vooral uit trainen. We doen veel radar- en identificatieoefeningen. Officieel zit ik bij de logistieke dienst, wat betekent dat ik bijvoorbeeld help met het eten. Maar ik mag overal meekijken.

‘Ik ben dit gaan doen omdat ik zie dat de wereld aan het veranderen is. Als er iets gebeurt, wil ik kennis van zaken hebben en niet machteloos zijn. Bij Defensie leer je gedisciplineerd te zijn, omgaan met hiërarchie, je ontwikkelt jezelf en verlegt grenzen. Of ik hierna bij Defensie wil blijven, weet ik nog niet. Als na dit dienjaar het antwoord op die vraag ‘ja’ is, ga ik waarschijnlijk de officiersopleiding doen. Maar biologie vind ik ook leuk. Als ik daarvoor kies, blijf ik wel reservist.’

De verbroedering vind ik bijzonder, op de uni heb je dat niet zo

Floor Huigen (25) doet de master Sustainable Business and Innovation en werkt sinds de zomer van 2023 bij Defensity College, bij de marine.

‘Een huisgenoot van mij werkte bij Defensity College, een programma voor studenten die de expertise uit hun studie willen inzetten bij Defensie. Je krijgt militaire training en wordt reservist bij de Landmacht, Luchtmacht, Marine of de Marechaussee. Daarnaast werk je minimaal één dag in de week aan een opdracht. Die huisgenoot maakte zulke gave dingen mee dat ik ook enthousiast werd. Tegelijkertijd twijfelde ik: kan ik dit wel aan? Op advies van m’n huisgenoot ging ik solliciteren. De selectie is streng, dus als het te zwaar voor mij zou zijn, zou ik daar vanzelf achter komen. Bij elke ronde die ik verder kwam, merkte ik dat het vuurtje hoger ging branden. Toch bleef ik ook nadat ik was aangenomen een soort imposter syndrome voelen, alsof ik eigenlijk niet thuishoorde tussen die stoere mensen van Defensie.

‘Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en sta ik steviger in mijn schoenen. Ik ben militair gevormd door de basistraining en heb meegedaan aan oefeningen in Schotland en een bergtrainingsprogramma in Duitsland, waarbij je militair leert skiën en lawinereddingsacties oefent. Je leert zo samenwerken in allerlei omstandigheden en hoe je leiding kan geven op een manier die bij je past. Er zijn zo veel dingen die je binnen het Defensity College-programma kunt doen. Vorige week ben ik bijvoorbeeld naar Ieper geweest voor een tour over een veldslag uit de Eerste Wereldoorlog. Superinteressant en je krijgt er goed voor betaald. Daarnaast is het ook een gezellige club studenten: we vieren ieder jaar onze Dies met een symposium en gala en we houden sportdagen en borrels met militaire werkstudenten uit dezelfde stad.

‘Na twee bevorderingen ben ik nu Luitenant ter zee 3. Momenteel help ik de krijgsmachtbrede beëdiging voor reservisten te organiseren, een evenement waarbij reservisten in Den Haag de eed aan de Koning afleggen.

‘Ik ben ongeveer twintig uur per week bezig bij Defensie. In de vakantieperiodes ben ik soms op oefening, dan is het 24/7. Om het te kunnen combineren met mijn studie, moet ik dus goed plannen. Ik werk vaak in de trein, in de avonden en de weekenden. Het vergt flexibiliteit, soms ook van mijn studiegenoten en docenten. Soms lukt het, soms niet.

Ik ben militair gevormd door de basistraining en heb meegedaan aan oefeningen in Schotland en Duitsland, waar ik lawinereddingsacties oefende

Martijn Smakman (24) is masterstudent Spatial Planning en zojuist aangenomen bij Defensity College.

‘Na een lang aanmeldingstraject ben ik per 1 april aangenomen bij Defensity College. Ik moet mijn militaire basistraining nog krijgen. Na de introductie ga ik op zoek naar een functie binnen Defensie. Ik kom uit Breezand, net onder Den Helder, en vroeger gingen we altijd kijken bij de open dagen van de marine. Toch heb ik bij de landmacht gesolliciteerd, omdat ik denk dat mijn opleiding ruimtelijke planning daar beter op aansluit. Bij de uitbreiding van Defensie hoort bijvoorbeeld ook een uitbreiding van de oefenterreinen. Hoe ga je dat inrichten en hoe hou je daarbij rekening met de natuur, omwonenden en andere belanghebbenden? Het lijkt me heel interessant om in die richting iets bij te dragen.

‘Na de Koude Oorlog leek Defensie overbodig en werd het grotendeels wegbezuinigd. Helaas blijkt de laatste tijd dat een sterke krijgsmacht wél belangrijk is. Ik dacht: in deze turbulente tijden kun je bang aan de zijlijn blijven staan, óf je kan een steentje bijdragen, jezelf uitdagen, dingen leren en weten wat je moet doen als de pleuris uitbreekt.

‘Bij Defensie hoop ik fysiek, mentaal en inhoudelijk te worden uitgedaagd. Mee op trainingsoefeningen in binnen- en buitenland, de vierdaagse lopen met bepakking, maar ook werken aan een opdracht waarbij ik de dingen die ik bij mijn studie heb geleerd in de praktijk kan brengen.

‘Omdat je minimaal een dag in de week aan een opdracht werkt, kan de combinatie met een studie lastig worden. Docenten kijken daar verschillend tegenaan. De een vindt het gaaf, de ander begint gelijk te steigeren en zegt: dat wordt een lastig verhaal qua rooster. Maar uiteindelijk moeten er meer reservisten komen. Dus wil ik docenten vragen: wees een beetje flexibel.’

Ik dacht: in deze turbulente tijden kun je bang aan de zijlijn blijven staan, óf je kan een steentje bijdragen

Verena van den Dikkenberg (25) is masterstudent Landscape Architecture. Ze is via Defensity College actief bij de luchtmacht.

‘Een oud-huisgenoot zat bij Defensity College. Ik dacht dat Defensie alleen voor sterke, stoere mensen was en schaarde mezelf niet in die categorie. Ook had ik twijfels bij Defensie, want het doel is vrede, maar ze voeren oorlog. Tegelijkertijd leek het me wel een hele vette bijbaan. Dus heb ik toch  gesolliciteerd en daarbij heb ik die twijfels hardop uitgesproken. Ik werd alsnog aangenomen en ben nu ongeveer een jaar actief.

‘Bij Defensity College zijn er klussen voor studenten van allerlei studierichtingen. Voor mijn eerste opdracht ging ik uitzoeken welke effecten de Natura2000-wetgeving heeft op de verbouwing van de marinehaven. Daarvoor moest ik een dag in de week naar Den Helder. Inmiddels ben ik met mijn tweede opdracht bezig: ik kijk met twee landschapsarchitecten van het Rijksvastgoedbedrijf – beiden oud-WUR’er – naar de herinrichting van diezelfde haven. Een uitdaging, want op een beperkte ruimte moeten daar veel verschillende activiteiten plaatsvinden. Hierna ga ik kijken hoe de opleidingen van medisch personeel op Defensielocaties kunnen worden gestroomlijnd. Nu gaat dat op verschillende locaties vaak ook op verschillende manieren, dat is niet handig.

‘Elke week ben ik minstens een dag bezig met Defensity College, maar soms ook twee of drie dagen. Maar als je het niet erg vindt om soms ’s avonds te studeren of te werken en in het weekend wat in te halen, dan is het goed te doen.

‘Tijdens de militaire trainingen leer je jezelf op een andere manier kennen, bijvoorbeeld hoe je reageert op stress. Komende zomer wil ik naar Lofer in Oostenrijk om een bergtraining te doen; fysieke uitdaging opzoeken en leren samenwerken en leidinggeven.

‘Als reservist kun je worden opgeroepen als NAVO-grondgebied wordt aangevallen. Ik sta niet te popelen om naar het front te gaan, maar aan de andere kant wil ik ook niet thuis op de bank zitten en niks doen. Dan wil ik toch liever een bijdrage leveren.’

Als reservist kun je worden opgeroepen als NAVO-grondgebied wordt aangevallen

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.