Niet iedereen met een ingegipste arm heeft wat gebroken. Misschien zijn het wel proefpersonen van promovendus Gül Turan (Human and Animal Physiology). Zij bestudeert wat een korte periode van immobiliteit doet met de stofwisseling door proefpersonen in te gipsen.
Het is de eerste keer dat een zogenoemde gipsstudie plaatsvindt op de WUR-campus. Turan onderzoekt hoe de stofwisseling van aminozuren – de bouwstenen van onze spieren – en glucose verandert na een korte periode van inactiviteit. Dat doet ze bij gezonde mensen en bij mensen met diabetes type 2. Het gips is dus niet bedoeld om botbreuken te herstellen, maar om te voorkomen dat proefpersonen die arm kunnen bewegen.

Insulinegevoeligheid
‘Spieren van mensen met normale bloedsuikerspiegels worden tijdens perioden van lichamelijke inactiviteit – bijvoorbeeld tijdens ziekte of na een operatie – minder gevoelig voor insuline’, legt Turan uit. ‘Daardoor nemen ze bijna de helft minder suiker uit het bloed op. En omdat de spieren van mensen met diabetes al minder goed reageren op insuline, kan dit probleem nog erger worden tijdens perioden van lichamelijke inactiviteit.’
Tot nu toe wordt zulk onderzoek naar immobilisatie vooral gedaan bij mensen met normale bloedsuikerspiegels. ‘Dus we weten nog niet hoe mensen met diabetes reageren op perioden van lichamelijke inactiviteit.’
Vergelijken
Voor het onderzoek gipst Turan bij alle proefpersonen één onderarm in. ‘Maar doen aan allebei de armen metingen. De proefpersoon krijgt van ons een standaardmaaltijd en daarna nemen we op meerdere momenten bloed af. De samenstelling van het bloed geeft inzicht in de voedingsstoffen die de spier opneemt. Zo kunnen we zien hoe de gegipste spier reageert en dat vergelijken met dezelfde spier in de arm die wel kan bewegen.’
Voor haar onderzoek zoekt de promovendus nog deelnemers met en zonder diabetes. Mannen en vrouwen tussen 18 en 65 jaar met een bmi (lichaamsgewicht (kg) / lengte (m) in het kwadraat) tussen 18,5 en 30. Lees hier meer over het onderzoek of neem meteen contact op met Gül Turan via gul.turan@wur.nl.