Column Joshua Wambugu: Een rechtvaardige beloning

'De beloning voor promovendi is een belangrijk onderwerp in de zoektocht naar gelijkheid en rechtvaardigheid.'
Portret van Joshua Wambugu. Foto Guy Ackermans

Heb je je ooit afgevraagd op welke plek WUR in de rankings zou staan als het zou gaan om gelijke en rechtvaardige behandeling van promovendi? En dan vooral ten aanzien van de promovendi zonder contract, van wie de meerderheid international is? Als er onderzoek gedaan zou worden naar de extreme verschillen en ongelijkheid in de positie van (internationale) promovendi, zouden de uitkomsten een schokgolf teweegbrengen.
Maar de enquête die in 2023 onder WUR-promovendi gehouden werd, besteedde geen aandacht aan de vergoeding van de promovendi zonder contract (de helft van alle promovendi) en ging vooral over begeleiding, welzijn en trainings- en opleidingsmogelijkheden.

Ondanks de stille weerstand die het oproept, is de beloning voor niet-gecontracteerde, internationale PhD studenten een belangrijk en actueel onderwerp in de zoektocht naar gelijkheid en rechtvaardigheid voor promovendi. Maar de WUR-beleidsmakers en het bestuur besteden er geen aandacht aan.

Ik vraag me af wie het eigenlijk wat kan schelen?

WUR beschouwt onderzoekers als kapitaal en de meer dan 2400 promovendi als de ruggengraat van onderzoek. Onderzoekskwaliteit staat hoog in het WUR-vaandel, net als wetenschappelijke integriteit en de gedragscode. Maar daarbij hoort blijkbaar niet een beter en gelijkwaardiger salaris voor PhD-studenten. Dat onderwerp wordt weggestopt in eindeloze gesprekken en niet-bestaande contracten. Ik vraag me af wie het eigenlijk wat kan schelen?

Een betere en rechtvaardigere beloning voor internationale promovendi is niet alleen een verantwoordelijkheid van het bestuur van WUR. Ook de onderzoeksgroepen in Lumen, Gaia, Radix, Zodiac, Helix en Lebo hebben hier een taak. Net als overigens de aan WUR gelieerde onderzoeksinstituten. Ook die moeten zich buigen over hun financiële duurzaamheidsstrategie inzake de internationale PhD programma’s. De promovendi van WUR moeten gezamenlijk, ongeacht de verschillende categorieën waartoe ze behoren, oproepen om PhD-leden weer voltijds zitting te laten nemen in de WUR Council. De problemen van promovendi horen niet exclusief thuis in ‘dialoogsessies’ waar nooit een actie uit voortkomt. Je bakt ook geen cake in een oven waar de stekker uit is.

De problemen van promovendi horen niet exclusief thuis in ‘dialoogsessies’ waar nooit een actie uit voortkomt

Niet slechts een enkeling, maar iedereen staat aan de basis van het succes van WUR. Daarom zou iedereen de kwestie van ongelijke behandeling van internationale promovendi belangrijk moeten vinden. Het is noodzakelijk dat we WUR’s onderzoeksecosysteem dekoloniseren. Gelijkheid en rechtvaardigheid zijn niet voorbehouden aan enkelen. Het is een recht voor allen.

Joshua Wambugu (41) uit Kenia is promovendus bij de leerstoelgroepen Marine Animal Ecology en Environmental Policy. Hij is social safety guide en houdt van koken, wandelen en vogels kijken.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.