Met ingang van komende maand zijn de meeste gebouwen op de campus ’s avonds en in het weekeinde eerder dicht. Dat leidt tot flinke hinder van wetenschappelijke experimenten, vreest een flink deel van de gebruikers van Radix en Helix. Een petitie om het besluit te herzien, leverde in korte tijd ruim 400 handtekeningen op.
De inperking van de openingstijden is een bezuinigingsmaatregel. Alle onderdelen van WUR moeten dit jaar 5 procent besparen op de kosten. Gebouwen als Helix en Radix zijn nu doordeweeks nog tot tien uur ’s avonds open. Dat wordt straks acht uur. In het weekeinde zijn die gebouwen gedurende vier uur open. Helix levert op beide dagen maar liefst zes uur in, Radix twee uur.
Te kort
Ondertekenaars van de petitie vinden met name die vier uurtjes in het weekeinde veel te kort. ‘Als je bijvoorbeeld proeven doet waarbij je op gezette tijden moet meten, is vier uur te weinig. Je hebt tijd nodig voor op- en afbouw en vaak lopen experimenten uit omdat het allemaal nieuw is’, zegt een van de ondertekenaars van de petitie, die anoniem wil blijven. ‘Het beperkt de proeven die je kunt doen.’
Uitzonderingen op de sluitingstijden zijn weliswaar mogelijk, maar of daar kosten aan zijn verbonden is niet duidelijk. ‘Bovendien zal dat in de praktijk waarschijnlijk zo vaak voorkomen, dat je net zo goed het gebouw open kunt houden.’ De ondertekenaars wijzen naar andere universiteiten waar onderzoeksgebouwen zonder receptie 24/7 toegankelijk zijn. ‘Waarom kan dat in Wageningen niet?’
Experimenten worden maanden van tevoren gepland, terwijl dit al op 1 maart van kracht wordt
Ondertekenaar petitie
De opstellers van de petitie wijzen ook op het effect dat de maatregel zal hebben op het gebruik van apparatuur. ‘Sommige populaire apparaten zijn binnen kantooruren vaak al volgeboekt. Blijft die mogelijkheid of worden die apparaten dan minder gebruikt en stijgt de uurprijs?’ De onduidelijkheid hierover duidt volgens de woordvoerder op een ‘niet zo goed doordacht plan’.
Niet over gesproken
Kritiek is er ook op de ingangsdatum van de maatregel. ‘Experimenten worden maanden van tevoren gepland, terwijl dit al op 1 maart van kracht wordt.’ Daar komt bij dat er met de onderzoekers niet over is gesproken. De petitie is afgelopen woensdag (via mail) aangeboden aan de directeuren van de Agrotechnology & Food Sciences Group (AFSG) en de Plant Sciences Group (PSG). Die hebben er nog niet op gereageerd.