Rusland en Oekraïne, China en Taiwan, Israël en Palestina en nu de Verenigde Staten en Canada, Groenland, Mexico en Panama. Het verhaal van de relaties tussen deze landen maakt duidelijk dat de geschiedenis zich herhaalt en we terugkeren naar een tijdperk van imperialisme.
Het meest zorgwekkende voorbeeld is dat van de Verenigde Staten, dat brutaalweg elke kans grijpt om te intimideren, demoniseren en ruzie te zoeken. Het lijkt erop dat deze aanpak een bewuste strategie is van de beruchte Amerikaanse president om aansluiting te vinden bij zijn collega’s in Rusland, China en Israël, die hun grenzen proberen te beschermen door ze op te rekken. Imperialisme is niet alleen een kwestie van territorium, maar ook van de integriteit van onze samenlevingen en de mensen die daar deel van uitmaken.
Sinds Trump aan de macht is, zaait zijn nieuw aangestelde overheid dagelijks onrust in de maatschappij
Sinds Trump aan de macht is, zaait zijn nieuw aangestelde overheid dagelijks onrust in de maatschappij. Onder zijn destructieve maatregelen zijn de terugtrekking uit het klimaatakkoord van Parijs en uit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO; het steeds strenger wordend immigratiebeleid; het stopzetten van diversiteitsbeleid, inclusie en transgenderrechten, en tot slot – wat ons als wetenschappers raakt – heeft de nieuwe overheid per direct alle wetenschappelijke activiteiten van het nationaal gezondheidsinstituut NHI stopgezet of beperkt.
Dergelijke autoritaire en schadelijke maatregelen zijn ook Europa niet vreemd. In Nederland zijn we met bezuinigingen geconfronteerd die tot zeer grote onzekerheid hebben geleid over de toekomst van wetenschap en onderwijs, zowel landelijk als bij WUR. Imperialisme leidt tot ongelijkheid, onderdrukking en het tegenovergestelde van evidence-based praktijken. Laten we ons niet laten verslaan door deze donkere tijden, maar nadenken over manieren om terug te vechten.
Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.