De wetenschappelijke productie van WUR, in de zin van proefschriften, breekt jaar op jaar records. Niet alleen het totaal aantal proefschriften steeg andermaal, ook het aantal kandidaten dat cum laude slaagde heeft een record bereikt. Het afgelopen jaar waren er 28 cum laudes. Dat is 7,3 procent van het aantal promoties.
Daarmee scoort WUR dik boven het landelijke ‘streefcijfer’ van 5 procent cum laudes. Die grens werd overigens in 2023 ook al gehaald, nadat WUR deze eeuw veelal niet verder kwam dan 1 tot 2 procent cum laudes. Om dat aantal op te krikken werd net voor corona de procedure om in aanmerking te komen voor een ‘met lof’ promotie aangepast. De cijfers laten zien dat dit effect heeft gehad.
Groei
Ook het totaal aantal promoties brak een record. Nadat 2023 werd afgesloten met een record van 359 promoties, is dat aantal het net afgelopen jaar alweer verbeterd naar 383 promoties. Ter vergelijking: dat is honderd meer dan in de jaren vóór corona. Naar verwachting zal die groei nog wel even aanhouden. Jaarlijks stromen zo’n 450 nieuwe promovendi in. Vóór corona waren er dat 400. Een deel van hen valt onderweg af.
Van de 28 cum laudes zijn er 17 vrouw en 11 man. Van het aantal vrouwen slaagde 8,1 procent cum laude, van de mannen 6,3 procent. Ook de voorgaande twee jaar laat de tendens zien dat meer vrouwen dan mannen cum laude hun bul in ontvangst mogen nemen. Het decennium daarvoor was de trend juist omgekeerd. Internationals slagen verhoudingsgewijs weinig cum laude: maar 11 van de 28, terwijl ze getalsmatig ver in de meerderheid zijn.
Internationals
Van alle promovendi zijn vrouwen met 54 procent in de meerderheid. Veruit de meeste promovendi komen uit het buitenland: twee op de drie. Hun aandeel steeg licht naar 68 procent. Van de Science Groepen leverde AFSG de meeste (112) promovendi af, voor PSG (101), ESG (82), SSG (48) en ASG (40).
Promovendi worden begeleid door een of twee promotoren (veelal hoogleraren) en twee dagelijkse begeleiders. Dagelijkse begeleiders (co-promotoren) zijn veelal universitair docenten. Zij doen het vaak merendeel van het werk, maar zijn niet eindverantwoordelijke en hebben geen promotierecht. Stemmen gaan op om dat te veranderen, om zo de pool van promotoren groter te maken.