Eten tegen heimwee

In de Global Lounge koken (internationale) studenten eens per week voor studenten.
Studenten die koken voor de Student Lunch Corner. Studenten die koken voor de Student Lunch Corner. Eigen foto

Door studentredacteur Arohi Natu, masterstudent Food Technology

Voor internationale studenten gaat de spanning van een nieuw academisch leven in Wageningen vaak gepaard met een beetje heimwee, vooral ook naar het eten van thuis. Joel Calve, masterstudent Biologie uit Zwitserland, bedacht een platform waarop studenten die graag koken betaalbare en ‘troostrijke’ maaltijden vanuit verschillende culinaire achtergronden kunnen delen: de Studenten Lunch Corner (SLC).

Calve hield vorig jaar een enquête onder 250 internationale en Nederlandse studenten om te peilen of studenten net zo denken over het eten op de campus als hijzelf: ‘Ik vind het eten op de campus duur, onvoldoende voedzaam en ik vind de porties te klein. Je bent hier minimaal zo’n tien euro kwijt voor een goede maaltijd. Toen dacht ik: als mensen toch thuis koken, kunnen ze net zo goed wat extra eten maken en het overschot verkopen.’

Samen met gelijkgestemden startte Calve twee WhatsApp-groepen: in de ene groep delen de studentkoks hun kookplannen en in de andere groep kunnen studenten hun bestelling plaatsen. Elke woensdag worden op basis van de bestellingen maaltijden klaargemaakt, die dan op donderdag geleverd worden. Inmiddels kopen zo’n dertig studenten per week hun maaltijd bij de Student Lunch Corner en zijn er 350 studenten lid van de WhatsApp-groep (voor eters).

(Klik om te vergroten.)

Vaste plek

Er is een vaste plek om maaltijden af te halen: de Global Lounge bij Campus Plaza. Calve: ‘Studenten kunnen hun maaltijden hier ophalen of ter plekke opeten. Er zijn mensen van de SLC-club aanwezig die de maaltijden uitserveren.’

Het menu wordt eens per week samengesteld door de studentkoks en bevat verschillende gerechten en nagerechten. Een maaltijd kost 5 euro of minder en een dessert is tussen de 2 en 4 euro. Sharvari, masterstudent Urban Environmental Management, heeft al een paar keer bij de lunchcorner gegeten: ‘Het is wat smaak en hoeveelheid betreft waar voor je geld en een prima alternatief voor de WUR-restaurants. En je steunt de studenten die voor je koken. Op het menu staan vaak Indische en Aziatische gerechten die ik persoonlijk erg lekker vind.’

Huiselijk

Ook Marina, masterstudent Biotechnology, is tevreden over de maaltijden van de lunchcorner: ‘Ik heb er nu ongeveer tien keer eten besteld en de porties zijn echt waar voor je geld. Vooral als lunch. Ik bestel als een vriend de kok is of om iets nieuws te proberen. Bovendien is het een uitstekende manier om even bij te praten met vrienden. Het is een gezellige, huiselijke plek vergeleken met grotere gebouwen zoals Forum en Orion.’ 

Calve is inmiddels afgestudeerd en heeft het stokje overgedragen aan Lakshmi Prabha, masterstudent Food Technology and Vandiyathevan Selvarevathi Jayabal, masterstudent Plant Sciences. Zij hebben plannen om de Student Lunch Corner uit te breiden. Prabha: ‘We willen het menu nog internationaler maken. En we willen de koks vragen om meer verschillende maaltijden aan te bieden zodat we een groter bereik krijgen.’ De winst die de club maakt, steken de initiatiefnemers in het verbeteren van het platform. Selvarevathi Jayabal: ‘We willen graag een tweede dag waarop we maaltijden aanbieden en misschien gaan we workshops en andere evenementen organiseren. De Student Lunch Corner gaat over meer dan goed eten: we willen studenten in Wageningen een thuisgevoel te geven, gerecht voor gerecht.’

De appgroep is te bereiken via Instagram slc.wur.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.