Winnaar Heel WUR Bakt in finale appeltaarten-wedstrijd

Senna Janssen doet gooi naar titel ‘Beste Kanzi-appeltaart van Nederland’.
De ‘Appeltjes van Oranje’-appeltaart van Senna Janssen, met onder meer sinaasappelcurd, abrikoos en gember. Afgetopt met yoghurtslagroom en gebakken amandelen bovenop voor de crunch. Foto Senna Janssen

Senna Janssen is promovendus bij de groepen Food Physics (FPH) en Physical Chemistry and Soft Matter (PCC) en fanatiek bakker. Ze heeft met haar ‘Appeltjes van Oranje’-appeltaart een ticket bemachtigd voor de finale ‘De beste Kanzi-appeltaart van Nederland’ op 21 februari van dit jaar.

Je kunt Senna Janssen (her)kennen als winnaar van de eerste ‘Great WUR Bake Off’ en jurylid van de tweede editie. Haar recept voor mango-appel kruimelvlaai stond eerder al in onze rubriek Smaken van WUR.

Hoe wist je van deze bakwedstrijd?
‘Ik ben best een fanatieke bakker en van bakwedstrijden word ik enthousiast. Het is ook niet de eerste waaraan ik meedoe. Ik heb bijvoorbeeld al een paar keer meegedaan aan bakwedstrijden van HEMA, die ze elke vijf jaar organiseren. Het baksel dat daar wint, komt in het HEMA-assortiment. Daar winnen is me nog niet gelukt, maar ik won wel de ‘Great WUR Bake Off’ in 2023.’

Hoe heb je je voorbereid?
‘Veel proefbakken. Ik heb echt veel verschillende appeltaarten gemaakt. De meeste daarvan heb ik met collega’s gedeeld, want ik moet de baksels toch ergens kwijt. Elke volgende taart was beter dan de vorige.’

Hoe verliep de voorronde?
‘Er waren drie voorrondes en ik deed mee aan die in Echteld bij een Kanzi-boer, op een woensdag in december. De dag daarvoor had ik vrij genomen om mijn taart te kunnen bakken. Die nam ik mee naar Echteld en werd daar door onder anderen Rutger van den Broek – de eerste winnaar van Heel Holland Bakt – beoordeeld. Dat deden ze zonder ons bijzijn. Ik wist op dat moment niet of de taart net zo goed gelukt was als de drie keer eerder dat ik deze taart had gebakken als voorbereiding.’

Wat maakt jouw appeltaart speciaal?
‘Mijn appeltaart had als enige slagroom erop. Ik had een frisse yoghurtslagroom gemaakt. Verder heb ik bewust geen traditionele ‘warme smaken’-appeltaart gemaakt met kaneel. Mijn thema was ‘appeltjes van oranje’. Er zat onder meer sinaasappelcurd doorheen, abrikoos en gember. En wat gebakken amandelen bovenop voor de crunch. Daardoor was mijn taart heel fris.’

Heb je sinds de voorronde je recept nog verbeterd?
‘Het is de bedoeling dat je dezelfde taart maakt voor de finale, maar je mag natuurlijk wel iets doen met de feedback die ze geven. In mijn geval proefden ze nog iets te veel zetmeel in de appelcompote. Dat komt waarschijnlijk doordat ik mijn gebakken appeltjes heb gemengd met wat custard. Misschien heb ik daarvan te veel gebruikt, of was het niet goed verdeeld.’

Heb je bij het bakken nog profijt van je WUR-kennis?
‘Mijn kennis van voedseltechnologie helpt me beredeneren waarom iets niet werkt of klopt tijdens het bakken. Ik vind het leuk om daarover na te denken en met collega’s te sparren. Zij denken nu ook mee over de zetmeel-smaak; zou het nog iets anders kunnen zijn dan de custard? Ik ga in ieder geval verder met proefbakken en het recept perfectioneren voor de finale.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.