Column Willy Contreras-Avilés: Bad Bunny – muziek en activisme

Muziek kan veel teweegbrengen: heimwee, protest, spijt, liefde of een carrièreswitch.
Columnist Willy Foto Guy Ackermans

Muziek is van oudsher een instrument voor activisme. Ook in Latijns-Amerika zijn er artiesten die hun muziek gebruiken om aandacht te vragen voor sociale misstanden, zoals Celia Cruz, Ruben Blades, Residente Calle 13 en Mon Laferte. Hun muziek kan niet los worden gezien van de sociale situatie waarin zij zich bevonden.  

Bad Bunny’s nieuwste album ‘DeBÍ TiRAR MáS FOToS’ (Ik had meer foto’s moeten maken) is een niet te stuiten fenomeen met zowel grote muzikale aantrekkingskracht als een flinke stoot eerlijk en gedurfd activisme. Op het album staan nummers die de huidige sociale situatie in Puerto Rico aan de kaak stellen, zoals gentrificatie. Steeds meer zakenmensen uit de Verenigde Staten komen naar Puerto Rico en dat leidt daar tot hogere kosten voor levensonderhoud en het verstoort de culturele tradities van het land.

Het verhaal dat de muziek van Bad Bunny vertelt, maakt je melancholiek als iemand die zijn land verlaat zonder het te willen verlaten

Het verhaal dat de muziek van Bad Bunny vertelt, maakt je melancholiek als iemand die zijn land verlaat zonder het te willen verlaten, roept het verlangen op terug te keren, laat je je trots voelen in Puerto Rico geboren te zijn en herinnert je aan de liefde voor je familie en aan de onvergetelijke momenten die geleefd zijn.

Bad Bunny gebruikt zijn culturele wortels – een combinatie van plena, jíbaromuziek en salsa – als een krachtig instrument om aandacht te vragen voor sociale rechtvaardigheid, het behoud van culturele identiteit en voor degenen wier stem niet wordt gehoord. Bad Bunny geeft ons daarmee de wezenlijke opdracht na te denken over hoe we ons werk kunnen inzetten om een betere samenlevingen te creëren voor de toekomstige generaties.   justice, cultural identity, and those whose voices have not been heard. Bad Bunny thereby gives us the essential task of thinking about how we can use our work to create better societies for future generations.  

Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.