Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren.
Verklikkers
Hoe monitor je of er gevaarlijke virussen rondwaren, zoals bijvoorbeeld het Westnijlvirus of andere door muggen overdraagbare virussen? Door antistoffen aan te tonen in het bloed van dieren. Dierenarts Kiki Streng onderzocht de mogelijkheden door de bemonstering van honden, paarden, wilde zwijnen en zelfs verklikker-kippen op kinderboerderijen en bij hobbykippen. De resultaten zijn bemoedigend. En dat is goed nieuws voor de volksgezondheid.
From research to preparedness.
Kiki Streng. Promotoren Wim van der Poel en Marion Koopmans
Mmm, lekker
De eiwittransitie, het vervangen van dierlijk door plantaardig eiwit, plaatst de voedingsindustrie voor nieuwe uitdagingen. Hoe maak je die nieuwe producten smaakvol? De Spaanse Cristina Barallat Pérez onderzocht de binding van smaakstoffen aan eiwitten. Die binding blijkt vooral van de eigenschappen van de smaakstof af te hangen. Het eiwit zelf, en of die nou plantaardig of dierlijk is, maakt niet zoveel uit. Mucine, een belangrijk onderdeel van speeksel, speelt bovendien een grote rol bij het vrijkomen (of juist niet) van geur en smaak.
Behind the scents.
Cristina Barallat Pérez. Promotor Vincenzo Fogliano
Circulaire redding
De biodiversiteit holt achteruit, mede door ons voedselsysteem. Maar dat hoeft niet, laat de Braziliaan Felipe Cozim Melges zien. Circulaire landbouw is de oplossing. Door geen pesticiden te gebruiken, niet te ploegen, kunstmest af te zweren en bodembedekkers te gebruiken, neemt de biodiversiteit fors toe. Het levert bovendien voldoende gezond voedsel op en vermindert de uitstoot van broeikasgassen, laat de promovendus zien in zijn modelberekeningen. En het addertje? We moeten dan wel veel minder vlees eten en veel meer plantaardige producten. Het kan dus wel, maar ook weer niet.
Biodiversity in circular food systems.
Felipe Cozim Melges. Promotor Hannah van Zanten
Leuk artikel! maar misschien goed in kader van meer erkenning waardering voor co-promotors (die zoals uitgelegd in artikel allemaal professor in de recent Resource) vaak het grootste deel van het begeleidingswerk doen om hun namen naast die van de promotors ook te noemen.
Nico, je hebt een punt. Edoch, dat kan betekenen dat er naast (soms) twee promotoren ook nog twee copromotoren moeten worden genoemd. Dat rijtje wordt dan bijna net zo lang als de korte samenvatting van het proefschrift. We houden daarom de begeleding ook liever kort.
Dank voor je reactie Roelof! Volgens de Wageningense promotie regels zijn er maar 3 begeleiders toegestaan en minimaal 2, een of promotors, en een of twee compromotors. Alleen bij special uitzondering een meer. Dus er hoeft doorgaans max een naam bij, ik vind ruimtegebrek dan geen sterk argument om diegene die ook vaak meeste input /werk (naast promovendus) heeft geleverd niet toevallig te voegen, andere optie is om dan alleen achternamen en voorletters te noemen, dat creëert makkelijk de ruimte voor een extra naam