Het vogelhuisje is exit

Aanhoudend vandalisme nekt de overdekte buitenwerkplaats.
Foto Roelof Kleis

Het was een buitenwerkplaats. Misschien wel WUR’s meest opvallende flexibele werkplek ooit. Het houten gebouwtje, dat wel wat weg had van een folley, werd in het najaar van 2021 gebouwd. Gisteren, ruim drie jaar later, is-ie weggehaald. Aanhoudend vandalisme dwingt daartoe, zegt het Faciliair Bedrijf.

Dat weghalen was al deels gedaan door vandalen. Onbekende haalden de tafel uit het gebouwtje en sloopten planken uit de vloer. Diverse uitingen van graffiti ontsierden het blanke hout en het achterpaneel hing los. Eerdere beschadigingen werden nog hersteld. Nu is de maat volgens het FB vol. De resterende materialen worden aan de studentenproeftuin The Field geschonken.

Het vogelhuisje werd neergezet als uiting van WUR Up To-campagne, om duurzame initiatieven meer in het oog te laten springen. Het huisje verwijst naar de honderd nestkastjes die op de campus zijn geplaatst in de strijd tegen de eikenprocessierups. Die rups bleef afgelopen jaar opvallend afwezig. Of dat door de nestkastjes komt, is niet duidelijk.

Eye-catchers

Vandalisme is een hardnekkig probleem op de campus. Een rondgang laat zien dat diverse eye-catchers zijn beschadigd. De dubbele helix bij Forum is scheefgetrokken. Het Must Leave-paneel bij de kever in de Orionvijver is omver gehaald. Het kunstwerk Tweedelig Hert werd anderhalf jaar geleden gestolen. De Zaaier is regelmatig mikpunt van bekladding door activisten.

Het staat in een afgelegen deel van de campus, waar je ongestoord je gang kunt gaan

Wietse Willebrands, coördinator Veiligheid en Compliance

‘Het komt en gaat in golven’, zegt Wietse Willebrands, coördinator Veiligheid en Compliance. ‘Nu is het koud en dan heb je minder hangjongeren. Als het weer warmer wordt, komen ze weer.’ Dat juist het vogelhuisje het vaak moet ontgelden ligt voor de hand. ‘Het staat in een afgelegen deel van de campus, waar je ongestoord je gang kunt gaan.’

Camera’s

Camera’s en nachtelijke beveiliging helpen niet genoeg. ‘Je kunt er niet zoveel tegen doen’, zegt Willebrands. ‘De campus is een open terrein. Bij meldingen sturen we de beveiliging erop af. Maar dan ontstaat het waterbed-effect: je stuurt ze hier weg en dan verschijnen ze elders. De camera’s registreren wel beelden, maar die worden achteraf bekeken en worden maar een week bewaard.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.