Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren.
Gegiste rauwe melk
Mabisi is een traditioneel Zambiaans melkproduct, dat ontstaat door spontane vergisting van rauwe melk. Thelma Sikombe onderzocht de smaak en productie van dit lokale product, met het oog op grootschaliger productie dan de huiselijke kring. Die mogelijkheden zijn er, is haar conclusie. Ze isoleerde de belangrijkste smaakstoffen en microben die bij de vergisting een rol spelen. Mabisi blijft bovendien zonder koeling twee weken goed, een mooie bijdrage aan de voedselzekerheid in Zambia.
Traditional mabisi production.
Thelma W. Sikombe. Promotoren Eddy Smit en Sijmen Schoustra
Droge diversiteit
De biodiversiteit van woestijnen is verrassend groot. En verrassend slecht geclassificeerd. Egyptenaar Zakaria Hatim ontwierp een heel nieuw indelingssysteem van vegetatiegroepen en plantengemeenschappen voor de woestijnen van Noord-Afrika en het Arabische schiereiland. Klimaatverandering bedreigt ook woestijnplanten. Vooral die in laagland- en zoutwoestijnen. Bergwoestijnen daarentegen lijken een relatief veilig toevluchtsoord voor bedreigde vegetatie.
Deserts unveiled.
Mohamed Zakaria Hatim. Promotor Joop Schaminée
Tijd om te bloeien
Hoe planten reageren op licht en temperatuur, ligt voor een deel vast in de genen. Maar ook zogeheten epi-genetische factoren, die bepalen of een gen wordt aangezet of niet, spelen een rol. Suze Blom onderzocht onder meer de rol van niet-coderend RNA. Dat zijn transcripten (afschriften) van DNA die niet worden vertaald in een eiwit. Ze identificeerde zeven lange stukken van dat RNA, die bij verandering van de omgevingstemperatuur een rol spelen bij de regulatie van de bloei. Het is nog maar een tipje van de sluier.
No-coding and epigenetic regulators of ambient temperature sensitive flowering.
Suze Blom. Promotoren Richard Immink en Gerco Angenent