Cultuur naast de afwas

Roomservice brengt kunst naar de studentenkamer.
Circus-collectief Beatreece trad op in de algemene barak van Droevendaal. Foto’s Hugo van Driel.

Op een miezerige herfstavond vond vorige week donderdagavond het intieme studentenkamerfestival ‘Roomservice’ plaats. Een recensie van Resource-studentredacteur Marte van der Veen.

Al sinds de jaren 2000 brengt het festival kunstenaars naar Wageningen. Dit jaar veranderden tien studenten woon- en slaapkamers, de kerk en openbare bibliotheek in kleine podia. Een zitplaats heeft zomaar de vorm van een bed waar de eigenaar van de kamer morgen weer in slaapt, of je ziet een nog dringende stapel afwas staan. Veel intiemer wordt het niet. Het is een populair concept, zoals gewoonlijk was het volledige programma uitverkocht voor aanvang van het evenement.

Het programma is elk jaar uniek. ‘Ik ben hier nu voor de achtste keer, maar het aanbod is voor mij nog steeds verrassend en origineel’, vertelt een bezoeker. Dit jaar varieerden performances van een kleinschalig koor dat een overweldigend geluidslandschap over de adem creëerde, tot een spoken word-duo dat gesproken en gebaren taal samenbracht, naar een acrobaat die samen met zijn robot optrad. Bezoekers laten zich graag verrassen, je komt hier om nieuwe artiesten te ontdekken. Voor de artiesten zelf is de setting vaak een leuke uitdaging. Dans-trio Serióós treedt al een jaar op met hun danstheaterstuk, ook op grote theaterpodia. Performer Fiona Dekkers: ‘We hebben het stuk ingekort en interactief gemaakt. Het is een constante, maar super leuke uitdaging om zo’n stuk aan te passen aan de setting.’

Door de kleine opzet van de optredens is er maar een beperkt aantal kaartjes. Hierdoor is het niet altijd makkelijk om samen met vrienden dezelfde optredens bij te wonen. De doorgewinterde bezoeker weet dat je er vroeg bij moet zijn. Maar door deze opzet nodigt het festival ook uit tot een solo-ontdekkingstocht door de Wageningse avond. Het zorgt voor ruimte voor nieuwe ontmoeting.

En echt alleen zul je je niet voelen. Daarvoor is de Wageningse culturele studentenbubbel – die op dit soort evenementen afkomt – te klein. Ook het kleinere aanbod aan culturele evenementen dan in de grote steden speelt hierin een rol. Het zorgt ervoor dat studenten echt uitkijken naar dit soort avonden in de donkere Nederlandse winter, waar alle culturele behoefte en creatieve energie wordt gebundeld.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.