In Wageningen zijn alle smaken van de wereld te vinden. Athéna Besançon (18), bachelorstudent Voeding & Gezondheid, deelt een recept uit Frankrijk.
‘Toen ik mijn huisgenoot vertelde dat ik Frans ben, wilde ze, waarschijnlijk door de gelijknamige Disneyfilm, dat we ratatouille zouden gaan eten. Ik vroeg mijn familie in Zuid-Frankrijk hoe ik dit gerecht uit de Provence moest maken. Volgens hen is er geen ‘officieel’ recept, maar is het vooral van absoluut groot belang de groenten een voor een te koken. En om er tijm in te doen. En vooral géén gember. En als ik ook maar een van de groenten – légumes du soleil – zou weglaten, zou het tatouille zijn in plaats van ratatouille.’
Tijd: anderhalf uur (ongeveer een half uur voorbereiden en een uurtje laten stoven)
Bijgerecht voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten:
- 1 aubergine
- 2 courgettes
- 1 paprika
- 400g tomaten in blik
- 1 gele ui; sjalot voor liefhebbers
- 2-3 teentjes knoflook
- een takje tijm; wat blaadjes rozemarijn en een blaadje laurier
- zout, peper
- olijfolie
- eventueel olijven, verse basilicum en/of komijn
- Aubergine in kleine stukjes snijden (want gaart trager); courgette in iets grotere stukjes of plakjes snijden (niet te klein, anders koken ze stuk); paprika, knoflook en ui ook in stukjes snijden;
- In een koekenpan de olijfolie verhitten en de ui en de knoflook sauteren, de aubergine toevoegen en roeren (touiller) totdat deze ongeveer gaar is;
- De aubergine, ui en knoflook in een stoofpan (het liefst van aardewerk) of een ovenschaal doen en de tijm erover strooien;
- De courgettes en de paprika in de koekenpan van de aubergine bakken (voeg eventueel wat olijfolie toe) en als laatste de tomaten toevoegen. Deze gebakken groenten vervolgens ook in de stoofpan/ovenschaal doen. Laat de groenten in de stoofpan 40 tot 60 minuten op laag vuur staan sudderen (of zet de ovenschaal op lage temperatuur in de oven). Roer af en toe om te voorkomen dat de ratatouille aanbrandt;
- Kruiden/zout/peper of olijven toevoegen naar smaak. Bon appetit!