Kamers toewijzen op inschrijftijd, via hospiteren of een combinatie van die twee? Of misschien wel op een compleet andere wijze, denk aan een kamerloterij? Hoe zouden studenten de kamers toewijzen als zij in de schoenen van studentenhuisvester Idealis stonden?
DROEFCULTUUR
Sowmya Chowdhury (28), masterstudent Resilient Farming and Food Systems
‘Het is goed dat er kamers beschikbaar zijn zonder dat je ervoor hoeft te hospiteren, want alle studenten hebben een dak boven hun hoofd nodig. Daardoor kon ik vanuit het buitenland mijn eerste kamer in Wageningen vinden. Tegelijkertijd vinden mensen het fijn te kiezen met wie ze samenwonen, omdat ze zich dan meer thuis voelen bij hun huisgenoten.
‘Nadat ik een tijdje in Wageningen woonde, heb ik hier vrienden gemaakt en ben ik onderdeel van een gemeenschap geworden. Momenteel heb ik een kamer in onderhuur bij Droevendaal. Op ‘Droef’ wonen mensen met een duurzame levensstijl. Sommige huizen hebben kippen, andere halen hun boodschappen graag rechtstreeks van de boerderij of verbouwen hun eigen eten. Het gemeenschapsgevoel is hier sterk. Als de kamers van Droef zouden worden toegewezen op basis van ranglijsten, zou het niet de plek zijn die het nu is.
‘Een vriendin van mij huurde een kamer onder aan de Costerweg en had een geweldige band met haar huisgenoten. Maar toen er een vaste kamer vrijkwam, kon ze er niet blijven vanwege het kamertoewijzingssysteem: ze stond niet lang genoeg ingeschreven. Ik vind dat er in dit soort gevallen meer flexibiliteit en autonomie moet zijn voor studenten om te kiezen met wie ze wonen.’
GELUK GEHAD
Aravind Menon Krishnakumar (24), masterstudent Plant Biotechnology
‘Ik moest vanuit India een kamer zoeken in Wageningen. Dankzij de voorrang voor internationale studenten vond ik een plek in Dijkgraaf. Alle kamers hier worden toegewezen op basis van de inschrijving bij ROOM.nl, dus je bepaalt niet zelf met wie je samenwoont.
‘Mijn gang is behoorlijk internationaal met onder anderen studenten uit Spanje, Ghana, Colombia en Roemenië. In het begin praatten we niet veel met elkaar, maar na een tijdje begonnen we meer met elkaar om te gaan. Nu zien we elkaar elke dag en eten we vaak samen. Ik ben blij met mijn plek.
‘Niet iedereen heeft zoveel geluk als ik: er zijn ook afdelingen waar het niet klikt tussen huisgenoten. Dan kan het goed zijn om toewijzen te combineren met hospiteren.’
VERENIGINGSHUIZEN
Christel Konings (23), voorzitter Wageningse Kamer van Verenigingen
‘Veel Idealishuizen hebben grote gangen met veel mensen waar kamers worden toegewezen zonder hospiteren. Bewoners hebben daardoor vaak een minder sterke band met elkaar. Als je kamers toewijst via hospiteren is de kans op goed contact met huisgenoten veel groter. Dan wordt er minder individueel geleefd en heb je eerder door wanneer het minder goed gaat met iemand. Vanuit welzijnsoogpunt is hospiteren daarom een goede manier om kamers toe te wijzen. Daarnaast is vrij hospiteren belangrijk voor verenigingen: verenigingshuizen zijn een belangrijk onderdeel van de Wageningse studentencultuur.
‘Tegelijkertijd blijft toewijzen via de ROOM.nl-ranking belangrijk, anders krijgen alleen mensen met een vlotte babbel een kamer. De pilot bij de Costerweg, waarbij de eerste tien studenten van de ROOM.nl-lijst mogen komen hospiteren, is daarom een interessante tussenvorm.
‘Qua balans zou ik zeggen dat het voldoende is om een kwart tot een derde van de Idealis-kamers via vrij hospiteren toe te kennen. Bij veel particuliere huizen is hospiteren namelijk ook al de norm.’
Als je kamers toewijst via hospiteren is de kans op goed contact met huisgenoten veel groter
REISAFSTAND
Isa Tiebosch (21), bachelorstudent Environmental Sciences
‘Ik heb in mijn eerste studiejaar ‘urgentie’ gekregen vanwege de reisafstand, waardoor ik sneller een kamer kon vinden. Sindsdien woon ik in het oude Marijkewegcomplex. Ook voor internationale studenten moet het mogelijk blijven een kamer te krijgen zonder te hospiteren. Dat gaat nu eenmaal niet vanuit het buitenland.
‘Daarnaast vind ik wachttijd ook belangrijk. Als je op gegeven moment derdejaars student bent, wil je wel iets moois vinden en als er dan meerdere mensen met urgentie zijn, kan wachttijd de doorslag geven.
‘Voor huizen met huisgenoten blijft het fijn dat bewoners kunnen kiezen wie hun nieuwe huisgenoot wordt of dat ze zelf iemand kunnen aandragen. Het belangrijkste is dat het in evenwicht is.’
GEEN HOPITEERHORROR
Sarah Noyon (25), masterstudent International Development Studies
‘Tijdens mijn bachelor in Amsterdam heb ik kamers gevonden via hospiteren of via-via. Dat is zo’n beetje de enige manier om daar iets te vinden – ik ken weinig mensen die via een wachtlijst van een studentenhuisvester iets hebben gevonden of dan pas als masterstudent.
‘Afgelopen september begon ik aan mijn master in Wageningen. Bij de derde hospiteeravond was het raak: sinds 9 september woon ik in Rijnveste. Van mij geen horrorverhalen over hospiteren, want dankzij hospiteren kwam ik met mensen te wonen die later mijn beste vrienden werden. Als je willekeurig ergens wordt geplaatst, gebeurt dat niet. Een anonieme gang in een sterflat lijkt me niks.’