De Stelling: ‘Onderzoek naar het biologisch vrouwelijke lichaam is essentieel om de nog onopgehelderde verschillen tussen individuen te verklaren’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Marie-Luise Puhlmann

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Marie-Luise Puhlmann, die 9 oktober promoveerde op een onderzoek naar het effect van voedingsvezels uit cichorei op de darmgezondheid.

‘Mijn promotieonderzoek ging over darmgezondheid en metabole gezondheid. Het viel me op dat vrouwen meer last hebben van problemen met hun stoelgang dan mannen.

‘We zoeken voor het HappYFiber-onderzoek naar evenveel mannen als vrouwen met stoelgangproblemen. Maar op dit moment hebben we bijna alleen maar aanmeldingen van vrouwen en we begrijpen niet waarom. Waarom heeft de ene helft van de populatie meer klachten dan de andere? Verder viel op dat vrouwen die zich hebben opgegeven voor dit onderzoek vaak ook last hebben van endometriose; een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies ook op plekken buiten de baarmoeder groeit.

Het vrouwelijke voortplantingssysteem zit heel dicht bij de darmen. Die twee beïnvloeden elkaar. Als vrouwen ongesteld zijn, moeten ze vaker naar de wc. De cyclus heeft invloed op de stoelgang. Hormonen die worden aangemaakt om de baarmoeder te laten samentrekken bij de menstruatie, hebben ook invloed op de omliggende organen zoals de darmen.

Om goed te begrijpen hoe het vrouwenlichaam werkt, moeten we er meer onderzoek naar doen. Daarna kunnen we het vergelijken met hoe dingen werken in een mannenlichaam. In oudere literatuur staat eigenlijk alleen maar onderzoek naar mannen, met als argument dat we dan ‘geen last hebben van de verstorende hormonen’. Dat is natuurlijk onzin. Het is nu eenmaal hoe het lichaam van de halve wereldbevolking werkt. Het is belachelijk dat we vrouwen uitsluiten omdat een mannenlijf ‘nou eenmaal gemakkelijker’ is om te meten.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.