Bij studentenhuizen waar kamers puur op inschrijftijd worden toegewezen, hebben bewoners geen invloed op wie hun nieuwe huisgenoot wordt. Niet iedereen is daar even blij mee. Daarom test Idealis het Utrechtse hospiteermodel, waarbij inschrijftijd en hospiteren worden gecombineerd. De tien studenten met de langste inschrijftijd die interesse hebben in een kamer, mogen hospiteren.
Het gaat om een pilot voor een extra manier om kamers toe te wijzen, benadrukt Idealis-directeur Bart van As. ‘Dit Utrechtse model vervangt dus niet het ‘ouderwetse’ Wageningse hospiteren: we zien het als een potentiële extra toewijzingsmethode naast ‘gewoon’ hospiteren en toewijzen puur op inschrijftijd.’ De proef draait sinds de oplevering van de Costerweg in april 2023 en nu ook bij het nieuwe complex Marijkeweg 20. Hoewel de test dus al even bezig is, duurde het even voordat er op grotere schaal werd verhuisd en bewoners dus echt iets van het nieuwe hospiteersysteem merkten.
Meer vrijheid
Bij het ‘ouderwetse’ Wageningse hospiteermodel mogen bewoners zelf kiezen wie ze uitnodigen voor een hospiteeravond. De enige voorwaarde is dat de nieuwe bewoner bij ROOM.nl is ingeschreven en in Wageningen of Ede studeert. Een huis kan dan bewust op zoek gaan naar iemand van een bepaald geslacht, iemand die Nederlands spreekt of iemand die lid is van een bepaalde vereniging. Het Utrechtse hospiteermodel biedt die keuzevrijheid niet. ‘Die vrijheid wordt door veel Idealis-bewoners gewaardeerd, maar is niet helemaal eerlijk voor kamerzoekers die minder makkelijk door de beauty contest van het hospiteren komen. In theorie is het Utrechtse model het beste van beide werelden. Of het ook werkt voor Wageningen proberen we uit.’
Angst
Onder studenten zorgt de pilot voor de nodige commotie, blijkt uit tips die onlangs bij Resource binnenkwamen. Er gingen geruchten rond dat het Utrechtse model de enige hospiteermethode van Idealis zou worden. Bij Droevendaal zijn sommige bewoners bang dat er huisgenoten komen die niet bewust voor de Droef-cultuur kiezen. En als het gaat om inschrijftijd, maak je dan als internationale student nog wel kans op een mooie kamer? Ook bleken bij de Costerweg soms slechts twee of drie mensen van de lijst te komen opdagen op de hospiteeravond, waardoor de keuze voor een nieuwe huisgenoot behoorlijk werd beperkt. En bij de oplevering van diezelfde Costerweg konden studenten zich per groep – bijvoorbeeld van dezelfde vereniging – aanmelden als nieuwe bewoners; betekent dit een einde van die verenigingshuizen?
Deze pilot gaat om een extra model
Bart van As, directeur Idealis
Van As benadrukt dat Idealis het oude hospiteersysteem niet gaat afschaffen: ‘Deze pilot gaat om een extra model. Als we het invoeren, dan zal dat eerder bij studentenhuizen zijn waar het nu puur op inschrijftijd gaat, dan bij huizen waar ouderwets gehospiteerd wordt. Bijvoorbeeld bij een deel van de sterflats, waar kamers met gedeelde voorzieningen nu op inschrijftijd worden vergeven. Tegelijkertijd wil je ook altijd een deel van de kamers op inschrijftijd houden. Het gaat om de goede balans.’
Feedback
Van As begrijpt dat de pilot vervelend uitpakt voor de verenigingshuizen in de complexen. ‘Maar Idealis verhuurt kamers aan studenten en PhD’ers, niet aan verenigingen. We hebben vanaf de start duidelijk laten weten dat we zouden gaan werken met deze wijze van hospiteren bij die complexen. Maar dat studenten eerst zelf een groep mochten vormen om de huizen te gaan bewonen, heeft bij huurders misschien een verkeerde verwachting gewekt.’
Dat studenten eerst zelf een groep mochten vormen om de huizen te gaan bewonen, heeft bij huurders misschien een verkeerde verwachting gewekt
Bart van As, directeur Idealis
De pilot loopt tot het einde van dit jaar en wordt momenteel geëvalueerd, vertelt Van As. ‘We doen interviews met huurders, beheerders en studentenbeheerders.’ Inderdaad blijkt het voor te komen dat er soms weinig mensen komen opdagen bij een hospiteeravond. ‘Het zou kunnen dat dit systeem in Utrecht beter werkt, omdat de kamernood daar hoger is. Hier is vraag en aanbod toch redelijk in evenwicht.’ Na afloop van de pilot bekijkt Idealis of het Utrechtse model wordt ingezet in Wageningen en zo ja, waar.
Kadertje: Aanbod Idealis in cijfers
Idealis beheert in totaal zo’n 6.275 studentenkamers en -studio’s. Daarbij gaat het om zo’n 1.875 studio’s, die allemaal worden aangeboden op basis van ROOM.nl ranking. Van de 4.400 kamers met gedeelde voorzieningen, worden momenteel:
• 2.560 kamers toegekend op ROOM.nl ranking;
• 1.510 kamers toegekend met vrije keuze hospiteren;
• 330 kamers toegekend met het Utrechtse hospiteermodel
Van het totale aanbod wordt dus zo’n 24 procent aangeboden met vrij hospiteren, zo’n 71 procent op basis van ROOM.nl ranking, en zo’n 5 procent met het Utrechtse hospiteermodel.
De echte ‘droef-cultuur’ is juist ontstaan in een tijd dat er nog helemaal geen hospiteren was op Droevendaal.