‘Een goede kennismaking met het échte werk’

Zo’n 250 studenten van Europese universiteiten komen naar Wageningen voor een wetenschapsconferentie.
De ELLS-conferentie 2018, toen ook in Wageningen. Foto Guy Ackermans

Het gaat om de jaarlijkse ELLS-conferentie. Dat staat voor Euroleague for Life Sciences, een netwerk van universiteiten die zich bezighouden met landbouw, voeding, milieu en andere levenswetenschappen. De conferentie is dit jaar in Wageningen op vrijdag 22 en zaterdag 23 november. Tijdens het evenement kunnen studenten hun eigen onderzoek presenteren.

Dat vertellen Mirjam Troost (projectleider ELLS) en masterstudent Geo-Information Science Maaike Uijttenboogaard (23), die als studentassistent betrokken is bij de organisatie van de conferentie.

‘Eigenlijk gaat het om twee conferenties’, vertelt Troost. ‘De eerste begint al op donderdag. Dan komen vertegenwoordigers van de universiteiten bij elkaar om te praten over innovaties in het hoger onderwijs, een ‘leven lang leren’ en om nieuwe summer schools en student challenges op te zetten.’ Op vrijdag is de studentenconferentie, waar studenten hun eigen bachelor- of masteronderzoek presenteren. ‘Een wetenschapsconferentie is een plek waar wetenschappers hun onderzoek laten zien, elkaar bevragen, kennis opdoen en ideeën uitwisselen. Dat doen we hier ook. Het is een goede kennismaking met het echte werk, voor als je later wetenschapper wilt worden.’

Het merendeel van de studenten zal een masterthesis presenteren, vertelt Uijttenboogaard. ‘Dat geldt voor zo’n zestig procent van de deelnemers. Nog eens twintig procent is bachelorstudent en de laatste twintig procent is eerstejaars PhD-student.’ Ook nemen studenten een groot deel van de organisatie voor hun rekening, vervolgt ze. ‘Twee studenten van elke universiteit uit het netwerk helpen mee. Bijvoorbeeld met het leiden van presentaties, introductiepraatjes houden, het voorzitten van sessies of het uitreiken van prijzen.’

Huisvesting

Uijttenboogaard is al sinds mei bezig met het voorbereiden van de conferentie. ‘Momenteel zijn we druk met het regelen van huisvesting. Niet alle deelnemers kunnen zomaar een hotel betalen natuurlijk. Dus hebben we zo’n beetje alles gehuurd wat los en vast zit. Er kunnen 47 studenten in kleine huisjes op camping de Wielerbaan, 64 studenten kunnen overnachten bij boerderij Hoekelum en 75 studenten mogen overnachten in Natuurvriendenhuis De Bosbeek. Bij de camping mogen studenten fietsen lenen en op de andere locaties regelen we busvervoer zodat iedereen naar de campus kan komen.’ Ook is er een oproep naar studentenraadspartij VeSte en verschillende studentenverenigingen gegaan om studentenhuizen te vragen tegen een kleine vergoeding logeerplekken aan te bieden.

Benieuwd naar de presentaties van de studenten? Aanmelden voor de ELLS-conferentie kan nog tot maandag 11 november, 09:00 uur ’s ochtends.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.