Bruins steunt onafhankelijke pers in hoger onderwijs

In een Tweede Kamerdebat beloofde hij erover te gaan praten met bestuurders.
Foto Shutterstock

Universiteiten en hogescholen moeten de onafhankelijkheid van hun interne journalistiek bewaken, vindt minister Eppo Bruins. Hij gaat erover in gesprek met bestuurders.

Net als zijn voorgangers spreekt Bruins lovende woorden over de onafhankelijke journalistiek in het hoger onderwijs. ‘Het is nadrukkelijk de verantwoordelijkheid van instellingen om de journalistieke onafhankelijkheid van eigen nieuwsmedia te bewaken’, onderstreepte hij woensdag in een debat met de Tweede Kamer. Daar kwamen allerlei onderwerpen uit het hoger onderwijs aan de orde, zoals de langstudeerboete, sociale veiligheid, discriminatie en nog veel meer.

Glossy

Met de onderwijsjournalistiek gaat het over het algemeen goed, aldus Bruins. Hij zag daarom geen aanleiding ‘nadere afspraken te maken met de sector’, maar zijn partijgenoot Rosanne Hertzberger, Tweede Kamerlid van NSC, ging erop door. Zij zei zich zorgen te maken over de ‘glossyficering’ van de communicatie. ‘Op onwelgevallige verhalen wordt druk uitgeoefend.’

Ze wees Bruins op de problemen bij de universiteitsbladen van Eindhoven en Delft, waar de redacties afgelopen jaar met censuur te maken kregen. In Eindhoven heeft het conflict uiteindelijk een nieuw (en verbeterd) redactiestatuut opgeleverd.

In Delft moest een artikel over sociale veiligheid en een ontslagen directeur van de website verdwijnen. De cultuur aan de universiteit lag toch al onder vuur na een vernietigend inspectierapport en dit was er een illustratie van.

Meer zekerheid?

Kan de minister deze journalisten niet meer zekerheid bieden, vroeg Hertzberger, aangezien ze zo’n belangrijke taak hebben in de academische gemeenschappen? Bruins kwam haar enigszins tegemoet door te beloven erover in gesprek te gaan met de bestuurders.

SP-Kamerlid Sandra Beckerman vroeg Bruins te overwegen om de rol van onafhankelijke journalistiek in het hoger onderwijs bij wet vast te leggen. Daar zijn in het verleden ook voorstellen toe gedaan, al hebben die nooit een meerderheid gehaald. Deze keer maakt het idee misschien meer kans. NSC wil zich immers profileren als de partij van goed bestuur en Bruins zit namens NSC in het kabinet.

Grote stap

Bruins noemde wetgeving ‘een grote stap’, maar leek toch wel gevoelig voor het aandringen van NSC en SP. ‘Het goede nieuws is dat ik als minister ook cultuur en media onder me heb en voor onafhankelijke journalistiek en persvrijheid pleit.’

Het is een van de weinige handreikingen die de minister woensdag aan de oppositie deed. Veel partijen willen dat het kabinet de forse bezuinigingen terugdraait, maar dat gebeurt voorlopig niet.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.