Met mango sticky rice-taart naar Canada

Promovendi zamelen met taartenbakwedstrijd geld in voor een PhD-trip naar Canada.
De winnende taart van Patteela Prathumars. Foto Pornphan Apichatwiwat

Tekst Machteld van Kempen, foto’s Hugo van Driel

Na het succes van vorig jaar was er vorige week opnieuw een taartenbakwedstrijd om geld in te zamelen voor een PhD-reis van de groep Food Physics, ditmaal naar Canada. Het evenement bracht 37 bakkers, 120 smaaktesters en 8 organisatoren samen. Proevers betaalden 5 euro entree. De Thaise Patteela Prathumars won met haar mangotaart.

De creaties (zie foto’s onderaan de tekst) varieerden van een courgette-chocolade mudcake tot een Tsjechische honingtaart en dit jaar waren er opvallend veel veganistische baksels. Een bijzondere inzending was de taart van Lingtong Gai, die haar PhD-onderzoek over watershed management and restoration als inspiratie gebruikte. En ook de taart van Laura Outhuis viel op: een Halloween-pompoentaart, geïnspireerd op de herfst. De taart bestond uit twee lagen, gemaakt van carrot cake en bitterkoekjes.

Originaliteit

De inzendingen werden beoordeeld door een jury die bestond uit Senna Janssen (de winnaar van de vorige editie), bakker Mas Muniroh, culinair expert David Millenaar en onderzoeker en Resource-columnist Guido Camps die eerder deelnam aan het programma Heel Holland Bakt. De stem van het publiek telde ook mee. De jury beoordeelde de taarten onder meer op originaliteit. Camps: ‘Een standaard Nederlandse appeltaart is niet genoeg, je moet iets bijzonders brengen, iets waarvan je blijft eten.’

Een standaard Nederlandse appeltaart is niet genoeg, je moet iets bijzonders brengen

Guido Camps, jurylid en amateurbakker

Masterstudent Biology Julia van Holst besloot mee te doen nadat ze de aankondiging in een groepschat had gezien: ‘Ik houd van bakken, dus ik dacht: waarom niet? Misschien win je zelfs, dat hoop je stiekem natuurlijk wel een beetje.’ Lot van Berkel, masterstudent Environmental Policy  en een van de smaaktesters, vond het leuk om de internationale invloeden te proeven: ‘Er zaten onverwachte smaakcombinaties bij. Leuk om eens heel wat anders te proeven.’ De bake-off bleek een laagdrempelige manier om geld in te zamelen en trok veel mensen aan, want, zoals Van Berkel al zei: ‘Wie houdt er nou niet van taart?’

Mango sticky rice

De uiteindelijke winnaar was Patteela Prathumars – Polly – die haar Thaise achtergrond verwerkte in haar creatie. Ze maakte een taart geïnspireerd op het bekende Thaise gerecht mango sticky rice. De taart bestond uit drie lagen: opgeklopte kokosmelk, sticky rice-mousse en een mangosaus. Het kostte haar ongeveer zes uur om de perfecte taart te maken. Hoewel ze niet had verwacht te winnen, was Polly enorm blij met het resultaat, en het publiek juichte haar toe met luid applaus. Polly ging niet met lege handen naar huis; ze won een trofee, samen met gesponsorde prijzen: een kookboek van Columbus, bakingrediënten van Windkorenmolen De Vlijt en een cadeaubon van Bagels & Beans.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.