In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Szonja Lippert (24), masterstudent Bioinformatics uit Hongarije en Australië, deelt een recept voor lángos.
‘Lángos is Hongaars street food. Ik at het als kind graag wanneer ik bij mijn grootouders logeerde en wij stadjes in de omgeving verkenden of tijdens een wandeling over de toeristenmarkten van Boedapest. Het is een soort gefrituurd brood met zure room (en heel veel knoflook), gegarneerd met geraspte kaas. Niet bepaald gezond, dat weet ik, maar even geliefd in Hongarije als de bitterbal in Nederland en daarmee een prima manier om een vleugje Hongarije te proeven.’
Ingrediënten
(Voor 4 gefrituurde platte broden)
- 2 kopjes tarwebloem (280 gram)
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel suiker
- 1¼ theelepel gedroogde gist
- 1 kopje lauwe melk (250 ml)
- milde olie (om in te frituren)
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- zure room
- geraspte kaas
Bereidingswijze:
- Roer de bloem, zout en suiker in een mengkom door elkaar. Voeg de gist toe en meng nogmaals. Voeg de melk toe en roer alles snel door elkaar;
- Mix met de mixer op een lage stand ongeveer 3 tot 4 minuten, tot het deeg zacht en plakkerig is;
- Bedek de kom met vershoudfolie en een schone theedoek. Laat op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is in omvang (ongeveer een uur);
- Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkblad, verdeel in vier gelijke stukken en rol elk stuk tot een bal;
- Rol met de deegroller elke bal plat tot ongeveer een halve centimeter dik en een doorsnede van 17 cm;
- Verhit de olie in een braadpan en frituur elke plak een minuut aan de ene en vervolgens een minuut aan de andere zijde totdat de lángos goudbruin is (er mogen nog wat lichtere stukjes zichtbaar zijn);
- Leg elke plak op wat keukenpapier om overtollige olie te verwijderen;
- Besmeer elke plak met een mengsel van geperste knoflook en olijfolie;
- Maak af met zure room en geraspte kaas en serveer warm.