Proefschriften in ‘t kort

Rivierplastic, hersenvliesontsteking en stroomopslag.

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Rivierplastic

Overstromingen zorgen wereldwijd voor een verdubbeling van de hoeveelheid plastic die door rivieren wordt verplaatst. Een tamelijk milde overstroming, die eens in de tien jaar voorkomt, vertienvoudigd het transport van plastic. Dat schrijft Caspar Roebroek in zijn proefschrift over plastictransport door rivieren. Het dagelijkse weer heeft weinig effect op dat transport. Maar weersextremen des te meer. Oplossingen om plasticvervuiling aan te pakken, moeten daar volgens Roebroek rekening mee houden. Voorkomen van plasticafval is natuurlijk nog beter, is zijn slotconclusie.

The role of hydrometeorology in river plastic pollution.
Caspar Roebroek. Promotoren Ryan Teuling en Martine van der Ploeg

Hersenvliesontsteking

Streptococcus suis is een bacterie die ernstige ziekte kan veroorzaken bij varkens. De pathogeen kan ook overspringen naar de mens en veroorzaakt dan meningitis (hersenvliesontsteking). De Chinese Tianthong Zhao onderzocht hoe de bacterie dit klaarspeelt en de hersenen bereikt. Daartoe ‘kaapt’ de bacterie plasminogeen in het bloed. Een eiwit (enolase) aan het oppervlak van de bacterie zet dit plasminogeen om in plasmine. Dit plasmine helpt de bacterie de bloed-hersen-barrière te passeren, waardoor het daar zijn destructieve werk kan doen. Een knap staaltje van die bacterie.

Crossing Barriers: how Streptococcus suis hijacks the plasminogen-plasmin proteolytic system to invade the brain.
Tiantong Zhao. Promotor Jerry Wells

Stroomopslag

Duurzame stroom tijdelijk opslaan wordt steeds belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld in methaan. Hierbij wordt in een biobatterij met hulp van bacteriën kooldioxide omgezet in methaan. De Portugese Micaela Brandão Lavender onderzocht de elektrische aspecten van zo’n systeem. Hoe maak je het systeem zo, dat veel methaan wordt gevormd en weinig energie verloren gaat? Dat valt dus niet mee, blijkt uit haar resultaten. Opslag, efficiëntie en snelheid werken elkaar nogal tegen. De natuur laat zich niet zo makkelijk kneden naar de wil van de mens.

Power-to-methane in a Bioelectrochemical System.
Micaela Brandão Lavender. Promotor Annemiek ter Heijne

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.