Column Guido Camps: Wolven II

‘Ik roep nogmaals alle partijen op: kom met serieus beleid over de wolf.’
Foto Guy Ackermans

Geen vers onderwerp voor deze column, ik moet terugkomen op mijn column over de wolf van 18 mei dit jaar. Een column waarin ik opriep tot duidelijker beleid over en meer nuance in het dossier ‘wolven in Nederland’, juist ook vanuit WUR. Ik was verguld te zien dat de Faunabescherming mijn columns leest en op X deelt.

Ook mijn kinderen zitten inmiddels achter een ‘wolfwerend’ hek

Fijn dat mijn column, die oproept tot meer beleid en nuance, wordt gedeeld op het voormalige Twitter, toch wel echt hét medium dat uitblinkt in consensusvorming. Helaas namen sommigen op dat platform het mij wel kwalijk dat ik mijn kinderen graag in het bos bij Zeist wil laten spelen. Die mensen kan ik geruststellen: de bso van mijn kinderen in Zeist heeft linten gespannen zodat de kinderen niet meer richting het bos kunnen. Ook de kinderen zitten dus achter een ‘wolfwerend’ hek.

Deze maatregel volgde omdat een peuter en daarna een kind waren ‘belaagd door een groot dier’ op de Utrechtse Heuvelrug, aldus de politie Midden-Nederland. De spanning rond dit onderwerp wordt mijns inziens onderstreept door het aantal uur dat een woordvoerder heeft lopen zwoegen op een formulering die het woord ‘wolf’ en ‘beet’ vermijdt. Want de peuter was niet gebeten: hoewel het kind zelf, de vader en de opvangmedewerkers denken van wel, zien de experts van de Zoogdiervereniging er op basis van de verwondingsfoto’s ‘met geen mogelijkheid een beet in’. Wat een opluchting!

Ik roep nogmaals alle partijen op: kom met serieus beleid en advies over de wolf. Door een gerechtelijke uitspraak, gedaan na verzet van de Faunabescherming en Animal Rights, mag de provincie niet starten met het vangen, verdoven, zenderen en paintballen van deze specifieke wolf met interesse in kinderen en hondjes. Juridisch gezien lijkt dat misschien fijn voor de wolf, maar het maakt tegenstanders alleen maar happiger Europese wetgeving aan te passen zodat beleid rondom de wolf wél mogelijk wordt. En hierin schuilt wellicht een groter risico voor wolf en natuur. Zoals GroenLinks-PvdA-Europarlementariër Bas Eickhout in het Financieele Dagblad stelt: ‘De Commissie kan wel zeggen alleen de status van de wolf te willen aanpassen, maar op het moment dat de wet wordt geopend, staat alles ter discussie. Rechts zal de kans aangrijpen om de gehele Europese natuurwetgeving af te zwakken. En zo wordt de politieke storm rond de wolf een gevaar voor de gehele natuur in Europa.’

Guido Camps (40) is dierenarts en onderzoeker bij Humane Voeding en OnePlanet. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.