De Neus: WUR-Wolf wordt lammetje

Nieuws met een luchtje.
Het WUR-wolfpak blijft voorgoed in de kast. Foto Resource

WUR’s mascotte de WUR-wolf komt niet meer terug. De wolf heeft de laatste jaren een imago gekregen dat niet past bij de waarden die het instituut wil uitstralen. Daarom zal er vanaf 2025 een WUR-lammetje aanwezig zijn bij open dagen en andere feestelijke gelegenheden.

Het pak van de WUR-wolf was al een tijdje aan vervanging toe. Het jarenlang dragen van het synthetische pak door een wisselend team van heftig zwetende studenten had behoorlijk wat schade toegebracht aan het kostuum, dat volgens bronnen (namen bekend bij de redactie) stonk als een ‘dood dier’.

De beslissing om het wolvenpak te vervangen door een lammetjespak is volgens WUR-woordvoerder Willem Jan Wol geen licht besluit geweest. ‘WUR moet gigantisch bezuinigen dus we hoopten dat we na een goede stoomreiniging de WUR-wolf nog even konden inzetten. Maar het imago van de wolf is de laatste jaren te slecht geworden. Het dier valt onschuldige prooidieren aan, valt joggende mensen lastig en zorgt voor flinke kostenposten bij veehouders.’ De kadaverlucht van het WUR-wolfpak maakte de associatie met vermoorde dieren nog groter, aldus Wol.

Het imago van de wolf is de laatste jaren te slecht geworden

‘Daarnaast wil WUR graag ver weg blijven van lastige, polariserende onderwerpen. Het is vervelend genoeg dat mensen ons steeds vragen een standpunt in te nemen over bijvoorbeeld het stikstofprobleem, klimaatverandering of bepaalde niet nader te noemen oorlogen. We kunnen die discussie over de wolf er niet bijhebben nu.’

Na zeventien Let’s explore-sessies is gekozen voor een lam als nieuwe WUR-mascotte. ‘Het lammetje staat bekend als meegaand, mak en schattig. Dat zijn eigenschappen die WUR graag uitdraagt. Bovendien steken we hiermee een hart onder de riem van de getroffen schapenhouders. Enige nadeel van een lammetje is dat we er geen goede WURdgrappen mee kunnen maken. Of ja, misschien iets met een wolf in schaapskleren.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.