Bachelor voor 2/3-deel in Nederlands

Bachelorstudies nog maar voor maximaal 1/3 deel in het Engels.
Foto Shutterstock

Dat schrijft onderwijsminister Eppo Bruins in een brief aan de Tweede Kamer. Dat is een aanzienljke aanscherping van het huidige beleid. Bij hoge uitzondering kan van deze regel worden afgeweken. Nederlands moet weer de norm worden, is de kern van de Wet Internationalisering in balans, die als doel heeft de instroom van buitenlandse studenten te beperken.

De simpelste oplossing om dat te bereiken is volgens het kabinet minder Engelstalig onderwijs. Als lessen in principe in het Nederlands worden gegeven, afgezien van bijvoorbeeld een paar gastcolleges, zullen buitenlandse studenten hier minder snel naartoe komen. Het verbetert bovendien de Nederlandse taalvaardigheid van studenten.

Uitzondering

Volgens de nieuwe regels worden vrijwel alle bacheloropleidingen tegen het licht gehouden. Als ze niet aan de criteria voldoen, moeten ze overstappen op het Nederlands. Uitzonderingen zijn mogelijk. Een opleiding mag bijvoorbeeld Engelstalig zijn bij krapte op de arbeidsmarkt, waar de universiteit of hogeschool voor opleidt. Met een beroep op het ‘internationale karakter’ van de opleiding komen de onderwijsinstellingen niet zomaar meer weg.   

Naast de taal in het klaslokaal moet volgens Bruins ook de bestuurstaal aan de universiteiten en hogescholen het Nederlands zijn. Sommige instellingen zijn op het Engels overgestapt om hun internationale medewerkers en studenten erbij te betrekken of buitenlandse bestuurders te kunnen werven. De WUR-Council bijvoorbeeld vergadert in het Engels. Daar komt wat Bruins betreft een einde aan, ‘tweetalige uitzonderingen daargelaten’.

Botte bijl

‘Deze brief is een botte bijl die inhakt op de internationalisering’, zegt woordvoerder Ruben Puylaert van universiteitenvereniging UNL. ‘De minister heeft een bezuiniging van 293 miljoen euro gepland en dat komt neer op ongeveer de helft van alle internationale bachelorstudenten in het hbo en wo.’ Hij vraagt zich af hoe zorgvuldig de toets voor de onderwijstaal van bacheloropleidingen kan zijn, als de uitkomst (minder studenten) al vaststaat.

De rvb van WUR wil nog niet reageren op de nieuwe plannen. Volgens de woordvoerder is nadere studie nodig om de gevolgen voor WUR in kaart te brengen. De huidige internationals hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Zij kunnen hun studie gewoon afmaken op de huidige voet.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.