Onderzoekscentrum krijgt de naam Bioma

Een prijsvraag leverde deze naam voor het nog te bouwen centrum op.
Het atrium van Bioma doet denken aan dat van Aurora dat ook door architectenbureau LIAG ontworpen is. Beeld LIAG

De eerste steen voor het nieuwe centrum voor onderzoek naar het microbioom moet nog worden gelegd. Er is zelfs nog geen bouwer. Maar de naam is al wel bekend. Een prijsvraag onder de gebruikers van het nieuwe pand leverde de naam Bioma op. Met de klemtoon op de o.

De naam werd gekozen uit 43 inzendingen. Anet van de Wouw van de Animal Sciences Group zag haar inzending beloond. Zij werd eerder deze week gehuldigd tijdens een presentatie over het gebouw aan de gebruikers. Van de Wouws collega’s van de leerstoelgroep Host-Microbe Interatomics krijgen een plek in Bioma.

Het merendeel van de gebruikers komt evenwel van de Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG). Het gaat om de leerstoelgroepen Microbiologie, Systems and Synthetic Biology, Bioprocestechnologie en Toxicologie. Ook het NWO-programma Unlock krijgt een plek in het gebouw. De plannen voor het nieuwe gebouw werden in februari naar buiten gebracht.

Trap

Inmiddels ligt er een uitgewerkt ontwerp van architectenbureau LIAG uit Den Haag, dat opvalt door het gebruik van hout voor zowel de constructie als de gevel. Daarmee lijkt het op het in aanbouw zijnde Plus Ultra III. Centraal in het gebouw komt een atrium met een opvallende trap (zie afbeelding), vertelt procesbegeleider Ans Koning. Daarmee sluit het aan bij bijvoorbeeld Aurora, dat ook door LIAG is ontworpen.

‘Op de begane grond komen verder de receptie, vergaderzalen en een werkcafé met een buitenterras’, vervolgt Koning. ‘Elk van de vier verdiepingen daarboven heeft een lab- en kantoorgedeelte. De afgelopen tijd is met groepen gebruikers gesproken over de indeling daarvan. Op elke verdieping komen koffiecorners, zitjes en tafels. Het dak wordt ‘groen’: er komen zonnepanelen op en regenwater wordt hergebruikt.’

Het nieuwe pand komt op de huidige parkeerplaats naast Axis aan de Bornsesteeg. Het gebouw wordt deze winter aanbesteed, waarna in het voorjaar de bouw kan starten. De bouw duurt een jaar. Het pand wordt in de loop van 2026 in gebruik genomen.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.