Zo’n vijftig studenten en medewerkers liepen iets na twaalven een half uur over de campus, in volledige stilte. De betogers droegen kaarsen en bordjes met teksten als ‘Palestina will be free’ bij zich. De actie had als doel stil te staan bij alle onschuldige Palestijnse slachtoffers die in het afgelopen jaar hun leven zijn verloren.
Na afloop van de mars nam de groep plaats in het gras dichtbij het tentenkamp. Daar kreeg iedereen de mogelijkheid om gedachten, zorgen of een boodschap aan het Palestijnse volk op een klein briefje te schrijven. De briefjes werden vervolgens in een kom met water gelegd. ‘Resillience and strength to the Palestinian people’, schreef Matijn, woordvoerder van de studenten-actievoerders, op zijn briefje.
Jaar na aanslag Hamas
Het is vandaag precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een aanslag pleegde in Israël, waarbij bijna 1200 burgers en militairen werden gedood. Het markeerde de start van een oorlog tussen Hamas en Israël, een nieuw hoofdstuk in het al decennia durende conflict in het Midden-Oosten. Israël beantwoordde de Hamas-aanslag met bommen op Gaza. Voor de actievoerders is dat reden om vandaag een demonstratie te houden. Dat juist vandaag meerdere Palestijnse actiegroepen protestacties houden door heel Nederland, schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. VVD-leider Dilan Yesilgöz noemde deze acties in een uitzending van tv-programma WNL Op Zondag ‘smakeloos en echt verschrikkelijk’.
‘Hoe dan ook het herdenken waard’
Woordvoerder van het tentenkamp Matijn heeft geen begrip voor de uitspraken van Yesilgöz. ‘Direct na de aanval van Hamas op 7 oktober begon Israël met bombardementen op Gaza, waarbij veel onschuldige burgers om het leven zijn gekomen. Dat is hoe dan ook het herdenken waard. Wij leggen vandaag de nadruk op Palestijnse slachtoffers, maar dat neemt niet weg dat er ook veel doden aan Israëlische kant zijn. Ik denk dat er vandaag ruimte moet zijn voor het herdenken van alle slachtoffers van de oorlog. Aan beide kanten.’
Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander/Daniël Dellink