Maatschappijwetenschappers ‘tinderen’ met Gerrit Grijns

Het initiatief voor betere en gezonde voeding breidt uit met Social Science-groepen.
Wetenschappers van Social Sciences sluiten aan bij het Gerrit Grijns Intiative dat als doel heeft om voeding beter en gezonder te maken. Foto Shutterstock

Bij het Gerrit Grijns Initiative, het samenwerkingsverband van de Agrotechology & Food Science Group en de Animal Science Group dat zich richt op voeding en gezondheid, is sinds deze zomer ook de Social Science Group aangesloten. Vertegenwoordiger Hans van Trijp van Social Sciences: ‘Ik vind het een mooi concept. Het is een soort Tinder voor wetenschappers.’

‘Ik hoor regelmatig dat mensen hier niet weten van elkaars bestaan, terwijl hun onderzoeksthema’s wel veel raakvlakken hebben, vertelt Diederik Esser, coördinator van het Gerrit Grijns Intiative (zie kader). ‘Ik snap het wel. WUR is groot en het is een beetje wetenschapper eigen dat ze zich richten op hun eigen domein.’ Het doel van het initiatief is om gemakkelijker multidisciplinair onderzoek te doen en dat collega’s elkaar beter kunnen vinden. Esser: ‘Zeker onderzoekers die hier net zijn begonnen, kunnen vaak wel een beetje hulp gebruiken.’

Ik hoor regelmatig dat mensen hier niet weten van elkaars bestaan, terwijl hun onderzoeksthema’s wel veel raakvlakken hebben

Diederik Esser, coördinator van het Gerrit Grijns Intiative

Daar komt Esser als een soort matchmaker om de hoek kijken. Hij praat met iedereen die zich bezighoudt met Food, Nutrition & Health en die dat beetje hulp kan gebruiken, en nu dus ook met de groepen van maatschappijwetenschappen. ‘Ik zie het initiatief als het smeermiddel. We halen drempels weg en zorgen ervoor dat mensen van WUR met elkaar in contact komen. De kracht van dit initiatief is dat je mensen van verschillende achtergronden in bij elkaar zet – dat kan ook online zijn – waardoor nieuwe ideeën ontstaan.’

24 groepen

Van de nieuwkomers bij het Gerrit Grijns Initiative verwacht matchmaker Esser dat die voor een nieuwe dynamiek zorgen: ‘Maatschappijwetenschappers denken vanuit andere invalshoeken.’ Dat zegt ook Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en Consumentengedrag bij Social Sciences: ‘Gedragswetenschappers houden zich bezig met de maatschappelijke inbedding van kennis uit andere eenheden. Met hoe je die kennis kan laten landen, soms letterlijk, zoals gezonde voeding in iemands winkelmandje.’

Ondanks dat de groepen het belang van maatschappijwetenschappen voorzagen, hadden ze het team van Van Trijp nog niet eerder uitgenodigd om mee te doen. Esser: ‘We wilden eerst een goede basis leggen. Het was al een uitdaging om eerst zestien, daarna zeventien groepen te laten mengen. Nu Social Sciences erbij is gekomen, zijn er ineens zeven leerstoelgroepen bij. Sommige groepen van de sociale wetenschappen deden overigens al wel eens mee onze projecten.’

Wereldproblemen

Ook Van Trijp vindt dat een initiatief als dit van klein naar groot moet worden opgebouwd. ‘Beter dan dat je moet afschalen omdat je te ambitieus bent begonnen. We hebben al eerder gesproken over de toetreding van Social Sciences bij dit initiatief, maar toen waren we er aan beide kanten nog niet klaar voor. Nu wel.’

Ik denk dat de huidige generatie jonge onderzoekers meer open staat voor transdisciplinair onderzoek

Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en Consumentengedrag

‘Dit model werkt bottom-up. Dat vind ik verfrissend’, vertelt Van Trijp. ‘Jonge onderzoekers met een idee kunnen samen met collega’s uit een ander cluster hogerop aankloppen om een beroep te doen op het geld en het netwerk van het initiatief. Voorheen gebeurden zulke samenwerkingen meer toevallig. Ik denk dat de huidige generatie jonge onderzoekers meer open staat voor transdisciplinair onderzoek. Bovendien kunnen we de complexe wereldproblemen van dit moment niet oplossen met de kennis van maar één afdeling.’

Contributie

Alle groepen die zich hebben gecommitteerd aan het Gerrit Grijns Initiative, betalen elk jaar 6.250 euro aan contributie. Esser: ‘Dat gaat in een grote pot en groepen kunnen vervolgens aanspraak doen op hun jaarlijkse inleg door een samenwerkingsvoorstel in te dienen. Wanneer bijvoorbeeld iemand van voeding met iemand van levensmiddelen wil samenwerken, krijgen ze 12.500 euro – de inleg van twee groepen – om te besteden aan dat project. Als ze er iemand bij vragen van maatschappijwetenschappen of een ander cluster dan krijgen ze drie keer de inleg.’

‘Soms hebben wij een idee voor een project en zoeken we daar de juiste mensen bij, zoals bij het EXPLAIN-onderzoek naar de gezondheid van vleesvervangers: daar werken onderzoekers van microbiologie, voeding en levensmiddelen samen aan één onderwerp,’ zegt Esser. ‘Maar vaker komen de onderzoekers zelf met een aanvraag en dat is ook hoe we het willen, dat onderzoekers zelf bepalen waarin ze hun energie steken. Een goed voorbeeld is het Wageningen Student Cohort: negen leerstoelgroepen en Wageningen Food and Biobased Research hebben hiervoor geld ingelegd.’

Liefde

Van de in totaal eenentwintig groepen van maatschappijwetenschappen zijn er nu zeven begonnen aan een ‘snuffelstage’ bij het initiatief. Hoogleraar Van Trijp is er blij mee: ‘Diederik (Esser, red.) faciliteert een soort Tinder voor wetenschappers. Hij praat met onderzoekers en dat levert misschien niet meteen iets op, maar wanneer hij iemand ontmoet die met hetzelfde onderwerp bezig is, kan hij ze koppelen.’

Van Trijp: ‘Op die manier kun je ook nooit echt last hebben van het Gerrit Grijs Initiative. Als je meedoet, maar er geen gebruik van maakt, heb je er alleen jezelf mee. Net als in de liefde: je haalt er zoveel uit als je erin steekt.’

Gerrit Grijns Intiative
Het Gerrit Grijns Intiative bestaat sinds 2019 en heeft als doel om voeding beter en gezonder te maken. Het initiatief is vernoemd naar Gerrit Grijns, de Wageningse hoogleraar Dierfysiologie, die wordt gezien als de grondlegger van de moderne vitamineleer.
Op dit moment richten de projecten van het initiatief zich op onder meer het optimaliseren van persoonlijk voedingsadvies, de gezondheidseffecten van voedselbewerking, voeding en het immuunsysteem, en de gezondheidsimpact van de eiwittransitie.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.