Proefschriften in ‘t kort

Lekkage, muggenvoorkeur en groei.

Lekkage

Aan het gebruik van pesticiden kleeft een risico: een deel van het spul lekt weg als het regent. Het wordt meegevoerd door water en bodemdeeltjes. Reliëf in het landschap verergert het lek. Meindert Commelin onderzocht de mate waarin dit gebeurt bij regenbuien op akkers in Zuid-Limburg. Bij de teelt van aardappelen stroomt relatief het meeste pesticide weg. Commelin maakte ook een model om de uitspoeling te simuleren. De voorspellende waarde daarvan laat evenwel nog veel te wensen over.

Pesticide transport during erocive rainfall-runoff events.
Meindert Commelin. Promotor Violette Geissen

Muggenvoorkeur

Steekmuggen komen in Nederland het meeste voor op de hoger gelegen zanderige gronden op het platteland. Dat laat studie van Rody Blom zien. Hij onderzocht het voorkomen van steekmuggen van de groep Culex pipiens, de belangrijkste drager van virussen als Westnijl, Sindbis en Usutu. Zijn werk laat zien dat virussen de winter doorkomen via muggen in winterslaap. Elke muggensoort heeft daarbij qua leefgebied zo zijn eigen voorkeur. De ene wil een droge kruipruimte op het platteland, de ander verkiest ondergelopen kruipruimtes in de stad. Zoveel muggen zoveel zinnen. Dat maakt de bestrijding van ziektes er niet makkelijker op.

Chasing Culex.
Rody Blom. Promotoren Sander Koenraadt en Marcel Dicke

Groei

Het gaat niet goed met de kleine boeren in Sub-Sahara-Afrika. De productie en omzet is in een decennium met een derde gedaald, blijkt uit onderzoek van Philip R. Wollburg. Klimaatverandering draagt voor een belangrijk deel bij aan de gewasverliezen. Mengteelt kan de veerkracht van de boerenbedrijfjes vergroten, maar is op zichzelf niet voldoende om de extreme armoede te bestrijden. Economische groei kan dat wel. De extra uitstoot van broeikasgas als gevolg van die groei, is volgens de berekeningen van Wollburg marginaal: nog geen 5 procent van de wereldwijde emissie. Dat mag dus geen belemmering zijn.

Poverty, climate change, and smallholder agriculture.
Philip R. Wollburg. Promotor Erwin Bulte

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.