Column Willy: Ode aan Nederland

De typisch Nederlandse dingen bevallen prima: stamppot, directheid, plannen en Tikkie-gebruik.

Vier jaar geleden kwam ik in dit land, dat ik nu thuis noem. Ik denk vaak aan alle dingen die ik heb meegemaakt en alles wat ik heb geleerd in dit prachtige stukje land. En al die overpeinzingen brengen me bij hetzelfde onderwerp: Nederlanders.

Nederlanders staan bekend om hun directheid, die opgevat kan worden als onbeleefdheid. In de meeste gevallen bedoelen ze het echter niet onbeleefd, maar zeggen ze gewoon wat ze denken. Hoe dan ook, mocht je ooit het gevoel hebben dat wat er gezegd wordt, onbeleefd is, dan moedig ik je aan om ook direct te zijn en er iets van te zeggen; je zult merken dat de meeste Nederlanders daar ontvankelijk voor zijn en empathisch reageren.

Plannen is een must in de Nederlandse cultuur. Je zult snel in de gaten krijgen dat Nederlanders vrij goed georganiseerd zijn en erg vooruit denken. Handig om in je achterhoofd te houden als je met ze omgaat. Een nadeel is dat er niet veel ruimte overblijft voor spontaniteit, maar ik wil graag toegeven dat meer vooraf plannen wonderen doet voor veel aspecten van je leven. Er zijn trouwens ook Dutchies die heel spontaan zijn, net als ik.

De beroemde uitdrukking ‘going Dutch’ is er niet voor niets

Als je Tikkie nog niet kent, moet je deze app downloaden zodra je dit leest. De beroemde uitdrukking ‘going Dutch’ is er niet voor niets. Sommige mensen noemen het gierigheid; ik zie het eerder als een gewoonte die laat zien dat Nederlanders onafhankelijkheid waarderen: goede hekken maken goede buren.

Regels zijn handig, maar niet altijd. Het is me de afgelopen jaren opgevallen dat Nederlanders dol zijn op regels en er een hekel aan hebben als je je niet aan de regels houdt. Maar als ze het niet eens zijn met bepaalde regels, aarzelen ze niet om die in twijfel te trekken, tegen te spreken en zelfs te verbeteren. Dat bewonder ik zeer.

Niet iedereen kan op emotioneel niveau contact maken. Ik heb echt geworsteld met het vinden van een manier om emotioneel contact te maken met sommige Nederlanders. Maar, zoals ik al eerder zei, als je daar op een directe manier over praat, zul je verbaasd zijn over hoe reflectief en responsief ze kunnen zijn. Zo’n connectie is niet altijd makkelijk en snel te maken, maar als het eenmaal gelukt is, is het prachtig.

Nederlanders staan niet echt bekend om hun lekkere eten. Maar ik raad je ten zeerste aan om een ouder of grootouder van je Nederlandse vrienden te vragen je te leren hoe je stamppotten, snert (erwtensoep) en greeuwen (doperwten met spek) bereidt.

En ten slotte, al is mijn Nederlands niet goed, vind ik bepaalde woorden uit deze taal fantastisch. Mijn favoriet is ‘uitwaaien‘: wandelen in de wind om je gedachten helder te krijgen.

Nederland heeft een speciale plaats in mijn leven en zal die blijven innemen. Ik hoop dat de nieuwkomers net zoveel mooie dingen zullen ervaren als ik tot nu toe heb gedaan.  

Willy Contreras-Avilés (34) is tweedejaars promovendus Tuinbouw en Biochemie van medicinale cannabis uit Panama. Hij houdt van dansen (perreo), Italiaans koken en zwemmen.

Meer columns:

Tags:
#Column

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.