Nieuw seizoen CineScience Movie Talks opent met keuzefilm Sjoukje Heimovaara

Première in Visum Mundi, de tot bioscoopzaal omgetoverde vroegere WUR-aula.
De film speelt zich af in de jaren 60, toen computers kolossale afmetingen hadden en een fractie van de rekenkracht van nu. Foto 20th Century Fox

Woensdagavond start in Visum Mundi een nieuw seizoen van CineScience Movie Talks, waarbij WUR- onderzoekers via een zelfgekozen speelfilm – en hun persoonlijke inleiding daarop – een inkijkje geven in hun wereld. De aftrap is voor bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara. Ze koos voor de film Hidden Figures.

Hidden Figures vertelt het (losjes op waarheid gebaseerde) verhaal van een groep Afro-Amerikaanse vrouwelijke wiskundigen en hun cruciale rol bij de NASA-operatie uit de jaren 60 om – eerder dan de Russen – een man in de ruimte te krijgen. Heimovaara koos voor de film omdat ‘Hidden Figures een ode brengt aan de vele onmisbare bijdragen aan de wetenschap die verborgen zijn gebleven. De film herinnert ons eraan dat wetenschap een teamsport is waarbij doorbraken van vele handen komen. En als tijden veranderen, veranderen ook rollen en erkenning.’

Het is de eerste keer dat CineScience Movie Talks zich afspeelt in Visum Mundi, de tot bioscoopzaal omgetoverde voormalige WUR-aula die deze week z’n officiële openingsweek beleeft.

Tweede keer

Heimovaara hostte al eerder een CineScience-filmavond. Ze koos destijds voor Little Shop of Horrors, herinnert MovieTalks-coördinator Simone Ritzer zich: een vrij bizarre film uit Heimovaara’s studententijd rond een plant die zich ontpopt als een maniakaal, bloeddorstig wezen dat uit is op wereldheerschappij. ‘Met net als in haar vakgebied een hoofdrol voor de magische kant van planten, maar dan wel in een omgekeerde setting: met planten die van alles van mensen verwachten, in plaats van andersom’, aldus Ritzer.

Heimovaara’s inleiding van Hidden Figures is in het Engels. De film is Engels gesproken, met Nederlandse ondertiteling. Tickets zijn (à 11 euro; gratis voor Cineville-pashouders) te verkrijgen via site van Visum Mundi.

Lees ook:


Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Leuk dit zo online te zien. Heb er echt zin in! Op 16 oktober host ik voor het eerst zelf een film (na 3 seizoenen organisatie): Interstellar. We hebben nog één plekje over voor dit seizoen, dus let me know als je een film wilt aandragen/hosten!