Twee WUR-promovendi in de FOOD100-lijst

Maatschappijwetenschappers bekroond tot ‘voedselveranderaars’.
Foto Nina Slagmolen voor Food100

Twee Wageningse promovendi hebben een plekje veroverd in de FOOD100-lijst van 2024. Op deze lijst staan de honderd belangrijkste Nederlandse ‘voedselveranderaars’ van dit moment.

De helft van de lijst bestaat uit ervaren mensen in de voedselhoek en de helft uit jong talent. De grens ligt bij 35 jaar. Promovendi Joline Wierda en Lisanne Geboers (beiden van de leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl, CHL) behoren tot de vijftig ‘inspirerende, jonge aanstormende talenten’ die het Nederlandse voedselsysteem ‘vernieuwen en verduurzamen, gezonder en socialer maken’, aldus de FOOD100-jury.

Netwerk

De lijst bestaat voornamelijk uit oprichters en eigenaren van gezonde initiatieven, onder wie veel CEO’s, en dient als netwerk voor deze en eerdere winnaars. ‘Het is heel bijzonder om er als onderzoeker tussen te staan’, zegt Geboers. ‘Van ondernemers is het veel zichtbaarder wat zij doen om ons voedselsysteem te veranderen. Ons werk voelt voor mij als onderzoeker soms minder zichtbaar, hoewel het gericht is op de praktijk. Doordat wij nu op de lijst staan, komt er ruimte om ons werk onder de aandacht te brengen.’

Ook Wierda is blij met haar plek op de lijst: ‘Er staan allemaal interessante initiatieven voor een beter voedselsysteem op. Het lijkt me heel leuk en inspirerend om de mensen daarachter te ontmoeten.’

Foodheld

De PhD-projecten van Wierda en Geboers zijn onderdeel van de Regio Deal Foodvalley en gaan over ‘de gezonde en duurzame eetomgeving’. Wierda bestudeert die in ziekenhuizen en zorginstellingen en Geboers op het werk in het midden- en kleinbedrijf en onderweg. Beiden brengen onder meer de voedselomgeving in kaart en kijken vervolgens met belanghebbenden wat nodig is om die omgeving zo te veranderen dat die gezond en duurzaam wordt.

De huidige lijst van voedselveranderaars kwam tot stand door het oordeel van een negenkoppige jury. Zij beoordeelden ruim 350 aanmeldingen op ‘daadkracht, innovativiteit, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt’. Zes winnaars zullen tijdens een netwerklunch op 22 november benoemd worden tot Foodheld 2024. Daarvoor zijn Wierda en Geboers dus nog in de race.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.