Water als wapen

Wandaden Israël centraal bij alternatieve opening van het academische jaar.
VN-rapporteur Francesca Albanese (hier tijdens een bijeenkomst van de VN) sprak samen met Lama A. Samad (Oxfam International) tijdens de alternatieve opening van het academisch jaar – allebei online. Foto Shutterstock

Een dag na de officiële opening van het academisch jaar ’24-’25, stond andermaal water en voedselzekerheid in het middelpunt van de belangstelling. Maar ditmaal niet de bijdragen van WUR-wetenschappers op dit terrein. Op de bijeenkomst in Impulse draaide het om het doelbewust dichtdraaien van de kraan door Israël in de strijd tegen Hamas. Water als wapen om een bevolking onder de knie te krijgen.

Lama Abdul Samad (Oxfam International) zette (online) gedetailleerd uiteen hoe Israël sinds het begin van de oorlog tegen Hamas ogenschijnlijk stelselmatig Gaza heeft drooggelegd. Van de 82 liter die vóór 7 oktober elke Gazaan gemiddeld per dag te beschikking stond, is op dit moment nog maar een schamele 5 liter per dag over. Dat water is bovendien sterk vervuild. Een kwart van de bevolking kampt met ziekte die daaruit voortvloeit.

VN-Rapporteur

Het droogleggen van Gaza is in strijd met internationaal recht, is de voorzichtige strekking van Samads betoog. Veel stelliger was Francesca Albanese in haar, door technische malheur deels onverstaanbare, eveneens online presentatie. Zij is speciaal rapporteur van de VN voor de bezette Palestijnse gebieden. Voor Albanese is het klip en klaar dat Israël tal van oorlogsmisdaden pleegt tegen het Palestijnse volk.  

Hitler

De (online) aanwezigheid van Albanese is overigens pikant. Haar onafhankelijkheid als rapporteur is niet onomstreden. In juli vergeleek ze op X de Israëlische premier Netanyahu met Hitler. In antwoord op Kamervragen die daarop werden gesteld, noemde minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken die vergelijking vorige week ‘ongepast en verwerpelijk’. In Impulse onthield Albanese zich overigens van dergelijke kwalificaties.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.
  1. Resource no doubt has an important role to play at WUR, yet this article really falls below what most would consider journalistic standards. Instead of focusing on the academic arguments presented in this event, the author focuses on a personal attack against one of the speakers, without even providing links to the posts in question so the reader can assess the Special Rapporteur’s comments in context. This is just sensationalist, clickbait reporting.