Singalong: hoe donkerder, hoe uitbundiger (mét foto’s)

Zo'n 1700 AID-lopers zongen en proostten gisteravond tijdens de traditionele cantus.
Foto Resource

Wie wil weten hoe de grote singalong tijdens de introweek van de Wageningen Universiteit deze maandag was, móet er gewoon bij zijn geweest. De sfeer, zo onder die lampjes, al die zingende studenten, de best strikte regels ‘met een knipoog’ en een straal water voor wie zich er niet aan houdt. Het hoort er allemaal bij.

Zo’n 1700 studenten zitten deze maandagavond aan lange tafels op het festivalterrein bij de Wageningse Campus. Er zijn tafels met duidelijk een bordje 18-. Dit zijn de mentorgroepjes die bestaan uit studenten die nog geen achttien zijn. En, inderdaad, voor hen geen alcohol. Vanavond staat de AID-singalong op het programma. Een avondje samen zingen, bijna alles Engelstalig, dus geen Guus Meeuwis of André Hazes, maar Abba, de Beatles, Queen en I will Survive van Gloria Gaynor.

Het samen zingen wordt vanavond geleid door de Cantusband. Een cantus (ook wel biercantus) is een traditioneel zangfestijn uit de studentenwereld. Er gelden enkele zeer strenge regels: zingen doe je samen en proosten doe je samen. De Cantuszangers zorgen dat de regels worden nageleefd en delen soms ludieke straffen uit. Vanavond kan je getroffen worden door een straal water uit een supersoaker.

‘Muziek verbindt’

De singalong begint om half negen en dan zitten de meeste mentorgroepen nog wat stil en afwachtend aan de lange tafels. Maar, hoe verder de avond vordert en hoe donkerder het wordt, hoe bijzonderder de sfeer. Saamhorig, uitgelaten. Ingrid Hijman van het Student Service Centre: ‘Mooi hè? Vorig jaar hadden we dit voor het eerst en ook toen was het prachtig. Die lampjes geven het gevoel van één grote tent. Muziek verbindt, dat voel je hier. Het is om kippenvel van te krijgen.’

Buiten fietsen een paar jongeren langs. ‘Wat is hier nou aan de hand?’ vraagt een van de jongens. De introductie? Een singalong? Als ze vervolgens door de hekken gluren, krijgen ze een glimp van wat daarachter gebeurt. ‘Wauw, dat is gaaf!’ Lachend fietsen ze door. Gaaf, maar ook wel een beetje gek, zie je ze denken.

Zie www.instagram.com/resource_wur om mee te zingen.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander/Lieke Mulder
Foto’s Resource

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.