Kunst op de campus: Stenen waarheid

Serie over de kunstwerken van WUR.
Veritas existentiae van herman de vries (detail). Foto Joaquina

Je loopt er waarschijnlijk elke dag langs; een van de talloze kunstwerken op de campus. Wat is het? Wie maakte het? Wat stelt het voor? Studentredacteur en amateurschilder Maurice Schoo bespreekt in deze serie een in het oog springend werk met Joke Webbink, de beheerder Kunst- en Erfgoed van WUR.

Foto Joaquina

Altijd al willen weten wat de waarheid is van het bestaan? Loop dan even langs Orion, aan de kant van de vijver. Daar ligt een beeldhouwwerk van de internationaal bekende kunstenaar herman de vries (1931, en ja, zijn naam is zonder hoofdletters) met als titel ‘veritas existentiae’ ofwel ‘de waarheid van het bestaan’ uit 2015. ‘Het kunstwerk is een steen die gewonnen is uit een groeve nabij Venetië, met daarin de woorden ‘veritas existentiae’ in vergulde letters’, vertelt Webbink. ‘De titel verwijst naar het werk van de Franse filosoof Pierre Gassendi, die stelt dat de waarheid van het bestaan verborgen ligt in de dingen zelf. de vries verwijst vanuit die filosofie in zijn werk vaak naar de natuur en natuurlijke processen.’ Dat hij zijn naam zonder hoofdletters schrijft, is omdat hij uitgaat van de gelijkheid van alle natuurlijke verschijnselen.

de vries werkte van 1952 tot 1956 voor het Instituut voor Toegepast Biologisch Onderzoek in de Natuur (ITBON), een voorloper van Wageningen Environmental Research. Webbink: ‘In 1953 begon hij als kunstenaar. Zijn werk is te vinden in het Kröller-Müller Museum en ook in het Rijksmuseum. Daar hangt een werk dat in bruikleen is gegeven door WUR: Random Objectivation v67-36. Het is een langwerpig reliëf opgebouwd uit opgestapelde houten balkjes.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.