WUR moet tachtig miljoen bezuinigen

Bestuur gaat ook naar personeelskosten kijken.
Foto Resource

WUR moet tachtig miljoen euro bezuinigen en gaat ook kijken naar de personeelskosten. Dat staat te lezen in een intranetbericht dat vandaag verscheen. Bestuurslid Rens Buchwaldt, die de financiën in zijn portefeuille heeft, zegt nog niet waar concreet bezuinigd zal worden, ‘maar WUR staat voor een uitdaging’.

WUR is niet de enige universiteit die bezuinigingen aankondigt. Gisteren liet Universiteit Twente weten rigoureus in te grijpen: 550 banen staan daar op de tocht en de student-assistenten worden wegbezuinigd. Vandaag maakte de UvA bekend bezuinigingen te voorzien van 110 miljoen euro per jaar.

Buchwaldt schetst een minder donker scenario, maar ook in Wageningen ‘is er werk aan de winkel’. Hij doelt daarmee onder meer op de megabezuinigingen die het hoger onderwijs door het nieuwe coalitieakkoord voor de kiezen krijgt. Er moet een miljard euro van de rijksbegroting af. Dat betekent bijvoorbeeld dat de bijl gaat in de landelijke sectorplannen (215 miljoen per jaar) waarin universiteiten afspraken maken over onderwijs en onderzoek. Voor WUR geldt: ‘Er is een beetje ruimte in de tijd om op onze financiële ontwikkelingen in te spelen’, aldus Buchwaldt.

Negatieve consequenties

Voor nu zegt Buchwaldt vooral te kijken naar waar ‘we geld niet uitgeven’, zoals het uitstellen van de interne herinrichting van bestuursgebouw Atlas. Of naar energiebesparende duurzame maatregelen zoals het sluiten van gebouwen rond de feestdagen en kritischer kijken naar vacatures en inhuur. Maar uiteindelijk ‘ligt er zowel bij de universiteit (WU) en bij Research (WR), onderwijs en overige kosten, inclusief stafafdelingen en ondersteuning ‘een grote opdracht’ en ‘[…] de omvang en de daardoor benodigde keuzes zullen ook echte negatieve consequenties hebben’. Voor volgend jaar stelt WUR de kaders voor uitgaven overall met vijf procent naar beneden bij.

Het bestuur gaat samen met de algemeen directeuren, stafdirecteuren en directeuren bedrijfsvoering de keuzes maken, de medezeggenschap houdt daarbij vinger aan de pols.

Buchwaldt sluit af met de constatering dat 70 procent van alle kosten personeelskosten zijn. ‘Ook daar gaan keuzes gevolgen hebben’, aldus het bestuurslid.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.