Meer salaris voor iedereen

De cao-onderhandelingen voor WU en WR zijn afgerond.
Foto Unsplash

De cao-onderhandelingen voor Wageningen Universiteit (WU) en Wageningen Research (WR) zijn afgerond. WR volgt WU met dezelfde afspraken voor loonstijgingen, sociale veiligheid en werkdruk. Er komt ook een onderzoek naar de vergelijkbaarheid van arbeidsvoorwaarden tussen de twee cao’s.

Vorige week presenteerde vakbond FNV het onderhandelingsresultaat voor de cao Nederlandse universiteiten, die een-op-een wordt overgenomen voor de cao Wageningen Universiteit (WU). De onderhandelingen voor Wageningen Research (WR) volgden daarop en zijn inmiddels ook afgerond.

Alle medewerkers van WUR krijgen vanaf 1 september 2024 een loonstijging van 3,7 procent. Op 1 januari van volgend jaar komt daar nog eens 1,0 procent bij. Daarnaast krijgen alle medewerkers in september van dit jaar een eenmalige uitkering van 300 euro bruto op basis van een voltijds dienstverband.

In beide cao’s staat verder opgenomen dat het Contactpunt Sociale Veiligheid wordt voortgezet. Dat is hard nodig, bleek afgelopen mei uit een rapport over sociale veiligheid op Nederlandse universiteiten van de arbeidsinspectie. Ook de Wageningse situatie laat te wensen over, was de conclusie uit een deelrapport over WUR.

Gelijke arbeidsvoorwaarden

Er is al jaren kritiek op de verschillen die bestaan tussen de cao’s van WU en WR. Zo hebben medewerkers met een contract bij WU meer vakantiedagen en een hogere dertiende maand dan hun collega’s met een contract bij WR. Resource maakte in 2022 nog een ganzenbordspel waarin de ongelijke verhoudingen naar voren komen.

In het onderhandelingsresultaat van de WR-cao staat een onderzoek aangekondigd naar harmonisering van de loonparagraaf in de cao’s van WU en WR. Afgesproken is ‘een onderzoek te laten uitvoeren naar de vergelijkbaarheid van de arbeidsvoorwaardenpakketten’. Het gaat dan onder meer om gemiddelde arbeidsduur, salaris en verlof (inclusief compensatie-uren) en feestdagen.

WR-medewerkers worden te zijner tijd betrokken bij het onderzoek.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.