In de WUR-gemeenschap zijn alle smaken van de wereld te vinden. Dominique Vrouwenvelder (29), wetenschapsredacteur van Resource en amateurwielrenner, deelt een recept voor een citroenrisotto die bij iedereen in de smaak valt.
‘Deze risotto maakte ik afgelopen kerst voor het eerst. Het is een heerlijke comfort food-maaltijd en de kleuren doen wat kerstig aan. Maar ook als het geen kerst is, valt deze maaltijd erg in de smaak. Door het frisse van de citrusvruchten kun je het ook prima in de zomer eten. Ik maak ‘m graag als er mensen bij me komen eten en het is altijd een succes. Deze risotto legt overigens ook een goede bodem voor als je de dag erna ver wilt wielrennen, of andere actieve plannen hebt.’
bereidingstijd ~25 minuten
Ingrediënten voor twee personen:
- 1 citroen
- 1 limoen
- 700 ml groentebouillon
- 80 ml droge witte wijn
- 1 sjalotje
- 140 gram risottorijst
- 60 gram roomkaas
- olijfolie
- 200 gram cherrytomaten
- 2 (vegetarische) schnitzels
- Rasp de schil van ongeveer een kwart van de citroen en limoen. Pers ook ongeveer een kwart van het sap van beide uit;
- Zet de cherrytomaten met wat olijfolie, peper en zout gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden;
- Hak het sjalotje fijn en bak deze op hoog vuur in wat olijfolie. Zet het vuur lager en bak de risottorijst kort mee en voeg vervolgens de witte wijn en het citroen- en limoensap toe;
- Als bijna alle vloeistof is ingekookt: voeg een beetje bouillon toe. Blijf goed roeren en voeg steeds opnieuw bouillon toe als de vloeistof bijna is ingekookt. Herhaal dit tot de rijstkorrels zacht zijn, na zo’n 15-20 minuten. Het kan zijn dat je wat bouillon overhoudt;
- Roer de roomkaas en de citroen- en limoenrasp door de risotto;
- Bak de schnitzels;
- Serveer de risotto met schnitzel en tomaatjes.