[de stelling]‘Omgevingswetenschappen maken een gezonde omgeving mogelijk in een maatschappij die non-stop vervuilt’

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Ivonne Servin Balderas
Tekst Ning Fan

Promovendi lichten hun meest prikkelende stelling toe. Dit keer is de beurt aan Ivonne Servin Balderas, die op 5 maart promoveerde op onderzoek naar de koolstoftransitie als randvoorwaarde voor een snelle en soepele energietransitie.

‘In ons dagelijks consumptiepatroon heeft vervuiling vele gezichten. Van de kleding die we dragen tot de brandstof die we gebruiken. Maar niet alleen de keuzes die consumenten maken, dragen bij aan vervuiling. Nog erger zijn de supermarkten die prima producten weggooien zodra deze hun tenminste-houdbaar-tot-datum naderen. Dat is echt verspilling.

Consumentengedrag veranderen, is lastig. We kunnen niet van mensen verwachten dat ze de gemakken waaraan ze gewend zijn geraakt, zomaar opgeven. Noch kunnen we van supermarkten verwachten dat ze van de ene op de andere dag veranderen. Maar we moeten wel snel actie ondernemen om nog meer schade aan de omgeving te voorkomen. Ik geloof dat gebruikmaken van afval de meest realistische en effectieve weg is naar een koolstof-neutrale maatschappij, en dat is alleen mogelijk met behulp van omgevingswetenschappen. Via omgevingswetenschappen kunnen we CO2 uit de lucht vangen en weggegooid voedsel en water uit huishoudens hergebruiken. Dit maakt snelle oplossingen mogelijk voor de onomkeerbare problemen die veroorzaakt zijn door overconsumptie en bergen afval. Op die manier wordt vervuiling aangepakt en worden de effecten van klimaatverandering verzacht.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.