Plaquette terug in de Aula

De plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers van WUR komt terug in de Aula.
Foto Roelof Kleis

WUR nam de plaquette bij het vertrek uit de Aula mee. Dat leidde tot boosheid in de stad. Na lang overleg is besloten dat de steen met de namen thuishoort in de Aula. Op de steen staan de namen van dertig studenten en vijf medewerkers van de toenmalige Landbouwhogeschool die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden.

Tot hen behoort de Joodse student Bernhard van Gelder, die werd opgepakt en vermoord in Auschwitz. In de jongste editie van Resource die donderdag verschijnt, staat een verhaal over deze student en het huis waar hij woonde tot kort voordat hij werd opgepakt en in Auschwitz werd vermoord. Het huis aan de Gravinnestraat is onderdeel van de jaarlijkse Joodse Open Huizen-route.

De nieuwe filmzaal in de Aula. Foto Guy Ackermans

De verbouwing van de Aula tot filmzaal is intussen zo goed als klaar. De nieuwste filmzaal van het Heerenstraat Theater biedt plek aan 120 bezoekers. Die zitten er in hun fauteuil een stuk comfortabeler bij dan de toehoorders van de duizenden promovendi, die er vele decennia hun proefschrift verdedigden. De gemiddelde film duurt dan ook aanzienlijk langer dan het uurtje vóór het ‘hora est’.

Visum Mundi

De filmzaal is onderdeel van Visum Mundi (blik op de wereld), zoals de Aula voortaan gaat heten. Behalve een filmzaal herbergt het gebouw ook een ruime foyer met bar en – tijdelijk – een escaperoom. Het is de bedoeling dat hier naast films vertonen, ook andere culturele activiteiten plaats gaan vinden.

Op de plek van de escaperoom, het Klein Auditorium van de voormalige Aula, komt in de toekomst de Wageningen Experience. Dit is een audiovisuele tour door het Wageningen van vroeger en nu. Het is de bedoeling dat de komende jaren de bioscoop Heerenstraat Theater wordt verplaatst naar het terrein van de Aula.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.