Orgel Aula klinkt in Italië

Het oude orgel uit de voormalige Aula heeft een nieuw leven in een kerk.
Gonny van der Maten, de vaste bespeler van het Aula-orgel. Foto Sven Menschel

Wat doen we met het orgel? Die vraag hing lang boven de markt na het vertrek van WUR uit de Aula. Duizenden promoties en vele honderden inauguraties gingen gepaard met live orgelspel. Maar in Omnia, de ‘nieuwe Aula’ op de campus, was geen plek voor het omvangrijke instrument. En nu is er dan toch een oplossing gevonden.

Laura Kaper, projectleider Heerenstraattheater, heeft er veel werk aan gehad om een nieuwe bestemming te vinden, nadat duidelijk werd dat WUR het ding niet wilde hebben. ‘De Aula wordt onderdeel van het Heerenstraattheater. Blijven bleek geen optie. Op de plek van het orgel komt de projector en de bovenste rij stoelen van de filmzaal.’ En dus moest ze de boer op met het instrument.

Waarde

De zoektocht begon met een inventarisatie van de cultuurhistorische waarde van het orgel. Daarvoor werd Jan Jaap Steensma, de organist van het orgel van de Universiteit Utrecht ingeschakeld. ‘Hebben we hier een parel in huis of vullis’, drukt Kaper het plastisch uit. ‘Dat laatste dus’. Het orgel stamt weliswaar uit 1852, maar is in 1977 volledig gerenoveerd en uitgebreid. ‘De pijpen zijn een allegaartje.’

Het zou jammer zijn als het niet meer werd bespeeld

Laura Kaper, projectleider Heerenstraattheater

Het vinden van een goede plek bleek vervolgens lastig. Het orgel stond meer dan een jaar in de aanbieding op de site van Flentrop Orgelbouw, zonder dat iemand belangstelling toonde. Kerken in Wageningen en omgeving waren of niet geïnteresseerd of vonden de kosten van verplaatsing (80.000 euro) te hoog. Totdat Kaper in contact kwam met iemand die het voor 20.000 euro wilde doen.

Chiesa San Pietro Apostolo, Fiano. Foto Wikipedia

Dat contact bracht schot in de zaak. ‘Hij heeft een heel netwerk in Europa en via hem zijn we uitgekomen bij een heel mooi kerkje in Italië dat een orgel zocht.’ Dat plekje is de San Pietro Apostolo kerk in Fiano, een klein stadje even boven Lucca. ‘Qua omgeving gaat het orgel er zeker niet op achteruit’, vindt Kaper. Een blik op Google Earth bevestigt die mening.

Vakantie

Daarmee is het orgel van de Aula, dat in Noord-Duitsland werd gebouwd door orgelbouwer Kuhne, dus nu in Italiaanse handen. ‘En iedereen kan er op vakantie even langs’, besluit Kaper tevreden. ‘Het is dan misschien niet het meest fraaie orgel, het zou toch jammer zijn als het niet meer werd bespeeld.’

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.