Proefschriften in ‘t kort

Eiwit, sierbloemen en ratten.
Een stapel proefschriften Een stapel proefschriften. Foto Resource

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Eiwit van eiwit scheiden
Door ultrafiltratie kunnen grotere deeltjes uit een vloeistof worden gefiltreerd. Kleine moleculen en vloeistoffen passeren een membraan terwijl grotere deeltjes in de filterkolom achterblijven. Deze methode maakt het lastig om deeltjes van vergelijkbare grootte en gewicht, zoals verschillende soorten eiwitten, van elkaar te scheiden. Eric Suryawirawan experimenteerde met pH en de elektrostatische lading van het filtratiesysteem om zo specifieke eiwitten uit eiwitmengsels te kunnen filtreren. Uiteindelijk wist hij hiermee α-lactalbumine met een puurheid van 78 procent uit wei-eiwitisolaat te filtreren.
Protein Transport in Open Ultrafiltration.
Eric Suryawirawan. Promotor Anja Janssen

Tripsresistente sierbloemen
Marcella Bovio bekeek met nieuwe fenotyperingsmethoden of (en welke) chrysantensoorten mogelijk resistent zijn tegen tripsen. Ze ontdekte dat deze gevleugelde insecten zich anders gedragen op gecultiveerde chrysanten dan op wilde chrysanten. Dat doet vermoeden dat het beschermingsmechanisme van deze sierbloemen genetisch bepaald is. Mogelijk ligt de sleutel in de aanwezige metabolieten. Bovio gaat als postdoc vervolgonderzoek doen en hoopt toe te werken naar gecultiveerde tripsresistente chrysanten.
In defence of beauty: exploiting natural variation in thrips resistance in Chrysanthemum
Marcella Bovio. Promotor Joop van Loon

Ratten in het groen
Steden kiezen voor vergroening om de negatieve effecten van verstedelijking tegen te gaan. Waar we mogelijk niet genoeg bij stilstaan is dat dit groen aantrekkelijk is voor ongedierte die ziektes kunnen overbrengen naar mensen. Marieke de Cock ging op veldonderzoek en ving wilde ratten in verschillende delen van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven om ze te testen op aanwezige ziekteverwekkers. Haar conclusie? Vergroening in steden zorgt voor een toename in de rattendichtheid en voor een toename in de prevalentie van zoönotische ziekteverwekkers die worden overgedragen door bijvoorbeeld teken en vlooien.
Zoonotic quests in urban pests: Rodent-borne zoonotic pathogens in changing urban environments.
Marieke de Cock. Promotor Wim van der Poel

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.