Vooralsnog geen extra ‘consent-les’ voor eerstejaars

Verplichte workshop juist wél goed idee, vindt Let's Talk About Yes Wageningen.
Moeten eerstejaars wel of niet verplicht 'seks- en consentles' krijgen? LTAY vindt van yes, WUR is nog niet overtuigd. Foto Shutterstock

De recente aanbeveling van regeringscommissaris Mariette Hamer om ‘relationele en seksuele vorming’ een vaste plek te geven in het curriculum voor eerstejaars, leidt in Wageningen vooralsnog niet tot nieuwe initiatieven.

‘WUR doet al best veel op dit vlak, met verplichte online modules voor eerstejaars over sociale veiligheid en diverse andere initiatieven’, licht hoofd Student Services Ingrid Hijman toe. Volgens haar gaat het er vooral om dat het onderwerp bespreekbaar wordt en dat studenten er handvaten bij krijgen. Daar heeft WUR al verschillende acties op ondernomen (zie kader onderaan). ‘En het is de vraag of een verplicht college de juiste oplossing is voor het probleem’, aldus Hijman.

Hamers voorstel is daarmee overigens nog niet helemaal van de baan. Het rapport wordt nog nader bestudeerd en besproken in de regiegroep sociale veiligheid, laat Hijman weten. ‘Daarbij blijft het altijd de vraag waar de zorg of plicht van een onderwijsinstelling begint en ook weer ophoudt.’

Gelijkspel-workshop

Let’s Talk About Yes Wageningen vindt dat te karig. De actiegroep pleit er al langer voor om eerstejaars verplicht ‘seks- en consentles’ te geven, bijvoorbeeld in de vorm van de workshop van Stichting Gelijkspel. ‘Volgens WUR ligt dat moeilijk, mede omdat er een verandering in het verplichte curriculum voor nodig is. En daar gaat de Board of Education over. Maar ons standpunt is: moeilijk is niet onmogelijk’, aldus LTAY-vertegenwoordiger Judith Rommens.

De Gelijkspel-workshop is wel af en toe te volgen in Wageningen. WUR faciliteert bijvoorbeeld sessies om studentenverenigingen te helpen om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Incidenteel zijn er ook open sessies, wat vorig jaar een volle bak opleverde bij een door Studium Generale georganiseerde avond in Impulse.

In die workshop komt bijvoorbeeld aan de orde wat manieren en momenten zijn om consent te checken, zonder ruimte voor misverstanden. Of over hoe je zonder in de problemen te komen kunt aangeven geen seks te willen, terwijl je wel met iemand mee naar huis bent gegaan. Dat het daar nog altijd flink mis mee kan gaan, werd recent pijnlijk duidelijk bij de behandeling van de verkrachtingszaak van de Utrechtse student Van Z.

Bestaande WUR-initiatieven
Online modules (sociale) veiligheid, verplicht voor alle eerstejaars;
Aandacht voor sociale veiligheid in de AID, o.a via de escape room;
SafeTea challenges om sociale veiligheid bespreekbaar te maken;
Oprichting Contactpunt sociale veiligheid voor studenten;
Vertrouwenspersonen voor studenten;
Vertrouwenscontactpersonen bij studentorganisaties;
Cursus sociale veiligheid voor besturen van studentorganisaties;
Ondersteuning van studentenverenigingen met trainingen zoals Gelijkspel;
En achter de schermen: protocol en afspraken binnen het onderwijs, overleg met studie-adviseurs en een speciaal opgerichte regiegroep sociale veiligheid WUR.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.