Vandaag gaat de Week Zonder Vlees en Zuivel van start, een nationale campagne die als doel heeft een flexitarisch eetpatroon te promoten en zo een wezenlijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelstellingen. Een uitgelezen kans voor WUR om te laten zien hoe studenten duurzaam, gezond en lekker kunnen eten. Maar helaas. Ondanks het feit dat WUR beweert actief mee te doen aan het landelijke initiatief, blijken de kantines ook deze week doodleuk vlees en zuivel te verkopen.
We weten allemaal dat het anders moet. De veehouderij heeft een groot aandeel in klimaatverandering en is wereldwijd verantwoordelijk voor de uitstoot van meer dan 15 procent van de broeikasgassen. In opdracht van de Week Zonder Vlees en Zuivel hebben WUR-onderzoekers berekend dat één dag vlees en zuivel vervangen ruim 40 procent uitstoot van broeikasgassen bespaart. Naast de klimaatimpact adviseerde de Nederlandse Gezondheidsraad in 2023 dat een transitie naar plantaardig eten ook beter is voor de volksgezondheid.
In de academische wereld lijkt grote consensus te zijn over de noodzaak van een meer plantaardig voedselsysteem. Zelfs Simon Oosting, hoogleraar en leerstoelhouder Animal Production Systems, zei al in 2021 dat we de hoeveelheid eiwitten uit dierlijke producten in ons dieet op zijn minst moeten halveren. Meer dan 40 WUR-academici hebben daarom recent onze petitie ondertekend, waarin universiteiten worden opgeroepen om over te stappen naar 100 procent plantaardige horeca.
Ondanks deze steun steekt het bestuur liever de kop in het zand en lijkt het de transitie actief tegen te werken. Maar waarom? Heeft dit te maken met de invloed van de raad van toezicht, waarvan een van de leden deel uitmaakt van het bestuur van Vion Food Group, de grootste eigenaar van vleesverwerkers en slachthuizen in Nederland?
Hoe graag WUR ook pronkt met de titel van meest duurzame universiteit ter wereld, claimen dat de universiteit meedoet aan de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel is greenwashing ten top. WUR zou beter moeten luisteren naar haar eigen wetenschappers en het makkelijker moeten maken voor studenten om duurzaam en gezond te eten – het hele jaar door. Laten we hopen dat de komst van de nieuwe rector Carolien Kroeze hier verandering in kan brengen, zodat er échte stappen gezet worden.
Sofie van Knippenberg (masterstudent Economics of Sustainability) van Plant Based Universities Wageningen