In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Chitra Kizhakhe Mundiyat, masterstudent Biotechnologie, deelt een favoriet recept uit haar kinderjaren in Zuid-India.
‘Toen ik naar Wageningen verhuisde, viel het niet mee ingrediënten te vinden die nodig zijn om de gerechten uit mijn jeugd te maken. Deze pachadi van bieten, rijst en kwark heeft wel die vertrouwde smaak en is te maken zonder veel voorbereiding. De temperaturen in mijn geboortestad kunnen behoorlijk hoog oplopen. Kwark helpt het lichaam koel te blijven, dus het komt in veel van onze gerechten voor. Dit is mijn favoriete troostmaaltijd: het brengt een vleugje van thuis, al ben ik ver weg.’
Ingrediënten (bijgerecht voor 2 personen)
1 kop rijst (gekookt en afgekoeld)
1 kleine biet, geraspt of gemalen tot puree
1 kopje yoghurt
1 eetlepel olie (plantaardig/sesam/olijf/kokos)
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel urad dal (mungbonen)
1-2 gedroogde rode pepers (naar smaak)
5-6 curryblaadjes
een snufje asafoetida (hing)
zout
verse korianderblaadjes voor garnering
Bereiding
- Kook de rijst en laat afkoelen;
- Schil de bieten en rasp ze of pureer ze als je dat lekkerder vindt. De hoeveelheid bieten kun je aanpassen aan je smaak- en kleurvoorkeur;
- Voor de pachadi: klop in een kom de yoghurt tot een gladde massa. Voeg de geraspte/gepureerde bieten toe en meng goed. Voeg zout naar smaak toe;
- Meng de afgekoelde rijst rustig helemaal door het bieten-kwarkmengsel;
- Verhit in een kleine pan ongeveer 3 à 4 el olie. Voeg een eetlepel mosterdzaad, bonen, gedroogde rode pepers, curryblaadjes en een snufje asafoetida toe. Laat even bakken tot de bonen goudbruin kleuren (dit proces heet ‘temperen’ in de Indiase keuken). Giet het over het bieten-kwarkmengsel en roer alles goed door elkaar;
- Voeg meer zout toe naar smaak; garneer tenslotte met verse korianderblaadjes.
- Serveer direct of zet het gerecht in de koelkast als je het liever gekoeld eet.