‘Thuis in India komt mijn familie iedere avond bij elkaar om samen een kopje thee – chai – te drinken. Zo ontspannen we van onze drukke dag en voeden we onze ziel met verhalen over onze dag en vrolijkheid. Ik maak hier in Wageningen nog steeds chai, een kopje voor mezelf en voor wie maar wil. Het breekt de drukke dag en geeft een momentje om te genieten van geluk en gezelschap. Met deze snack erbij is de chai extra lekker.’
Kardemom chai
Ingrediënten:
- water – een kopje per persoon
- melk of havermelk – een vijfde kopje per persoon
- kardemomzaadjes – 2 of 3
- zwarte theeblaadjes – 1 afgestreken theelepel per kopje
- suiker (naar smaak)
Bereidingswijze:
- Doe het water met de melk in een kleine pan;
- Open de kardemomzaadjes en voeg ze toe;
- Laat enkele minuten zachtjes sudderen;
- Wanneer de zijkanten beginnen te borrelen, de thee toevoegen en van het vuur halen;
- Roer één keer door en laat de thee trekken tot het mengsel bruin is. Hoe langer je het laat trekken, des te sterker de smaak;
- Giet door een zeefje in de kopjes.
Ui-pakora’s
Ingrediënten:
- 2-3 uien, gehalveerd en daarna in plakjes gesneden
- 1 duim gember, fijngehakt
- paar takjes koriander, fijngehakt
- zout naar smaak
- paprika- of chilipoeder naar smaak
- 100 gr rijstebloem
- 70 gr kikkererwtenmeel
- 1/2 limoen
- groene pepers (indien gewenst)
- olie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Doe de uien met zout in een grote kom;
- Meng goed om de uienringen los te maken;
- Voeg de gehakte gember, koriander en pepers toe;
- Laat 5 tot 10 minuten rusten;
- Voeg al roerend geleidelijk kikkererwtenmeel en rijstebloem toe;
- Sprenkel wat water over het mengsel indien nodig;
- Maak kleine klompjes van het mengsel en laat ze in een pan met hete olie zakken en frituur goudgeel;
- Sprenkel wat limoensap over de pakora’s voor het opdienen.