Soap rond fietspad op campus nadert ontknoping

‘Het pad moet er in de zomer van 2025 liggen.’
Medewerkers van een groenbedrijf planten nieuwe bomen langs het Dassenbos. Foto: DG.

Het Dassenbos op de campus telt sinds eind deze week een dertigtal bomen extra. Het zijn compensatiebomen voor de veertien bomen die WUR in januari 2021 zonder vergunning had gekapt. De herplant is de zoveelste stap in een bijna drie jaar durende soap rond de aanleg van een nieuw fietspad tussen onderwijsgebouw Aurora en de Dijkgraaf.

De kap zorgde voor boze gezichten bij omwonenden, de bewonersvereniging van de aanpalende wijk Noordwest en Mooi Wageningen. De gekapte bomen stonden op wat later meer dan honderd jaar oude bosgrond bleek te zijn, die niet verstoord mag worden. Om het nog ingewikkelder te maken oordeelde de provincie Gelderland onlangs dat het toch niet om oude bosgrond ging.

Dat maakte de weg vrij voor de komst van het omstreden fietspad. ‘WUR bereidt samen met de gemeente het ontwerp en de planprocedure voor. Dat proces loopt en daarin heeft de provincie geen rol’, meldt een woordvoerder van de provincie.

Uiterlijk zomer 2025 klaar

De aanplant van bomen is volgens haar collega bij WUR een begin van de voorbereidingen voor de komst van het fietspad: ‘We planten twee keer zoveel bomen terug als we destijds hebben gekapt. Het is nu wachten op het verstrekken van de definitieve vergunningen. Ik hoop dat die er voor het einde van het jaar zijn.’

Een woordvoerder van de gemeente Wageningen ziet nog meerdere stappen die moeten worden gedaan. ‘Allereerst moeten we samen met WUR een definitief ontwerp opstellen. Daarna kunnen we een omgevingsvergunning afgeven’, aldus de woordvoerder. ‘Daarna is naar verwachting nog een jaar voorbereidingstijd nodig en doel is om het fietspad uiterlijk in de zomer van 2025 gereed te hebben.’

Pad op vlonders

‘Het nieuwe fietspad komt te liggen op vlonders’, vertelt de WUR-woordvoerder. ‘Dat plan is enkele maanden geleden bedacht.’ Hij verwijst naar het idee van WUR-ecoloog Wieger Wamelink. Die deed al fietsend over de Veluwe inspiratie op voor zo’n pad.

Het nieuwe pad ligt straks ongeveer tien centimeter boven de grond. ‘Zo kan er lucht in de grond komen. Voor de bevochtiging daarvan leggen we wat roosters in het pad. We hopen zo dat de schimmels en bacteriën die in oude bosgrond horen daar zo weer kunnen leven’, legde Wamelink eerder uit.

Want ondanks dat de provincie heeft geoordeeld dat het fietspad niet op oude bosgrond komt, wil WUR de grond onder het toekomstige fietspad in ere herstellen. Studenten van de universiteit bestuderen het herstel van de bodem de komende jaren.

Ontsluiting voor medewerkers

Volgens WUR is de aanleg van het omstreden fietspad noodzakelijk. Aan de zuidzijde van de busbaan, waar nu een fietspad ligt, komt een ontsluiting van de campus voor WUR-medewerkers. Daarom moet het fietspad naar de noordkant verhuizen. Vijftig meter van het pad (direct naast het Dassenbos) wordt gebouwd op vlonders, de rest van het pad naar de Dijkgraaf wordt een klassiek fietspad.

Dit artikel verscheen eerder in De Gelderlander/Arnold Winkel

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.