Proefschriften in ‘t kort

Maaisel, pisang en balans.
Een stapel proefschriften Wageningse proefschriften. Foto Albert Sikkema

Jaarlijks promoveren ruim 250 phd’ers bij WUR. Onmogelijk de proefschriften allemaal te beschrijven en samen te vatten. In de rubriek Proefschriften in ’t kort de keuze van onze wetenschapsredacteuren. 

Maaisel als mest
Bermmaaisel is goed te gebruiken als bodemverbeteraar, toont Maartje van der Sloot aan. Bermcompost kan het stikstofverbruik op percelen mais en wintertarwe met de helft terugdringen zonder de opbrengst aan te tasten. Dat blijkt uit een grootschalige driejarige proef die Van der Sloot deed. Puntje van aandacht: het zwerfafval. Dat moet je vooraf wel uit de compost halen. Boeren zijn, mede vanwege dat zwerfafval, nu nog huiverig voor het gebruik van bermmaaisel. Bovendien luistert de stikstof- en koolstofsamenstelling van de compost nauw voor het gewenste effect op het land.
Road verge cuttings as organic amendment on arable fields
Maartje van der Sloot. Promotor David Kleijn

De pisang zijn
Fusariumschimmels zijn een grote bedreiging voor de wereldwijde bananenteelt. De Cubaan Einar Martínez de la Parte onderzocht hoe gevoelig achttien Cubaanse variëteiten bananen en bakbananen zijn voor de (fusarium)schimmel Tropical Race4. Slecht nieuws: geen enkele blijkt resistent. De ziekteverwekker bedreigt daarmee potentieel 56 procent van het huidige Cubaanse areaal aan bananen. Nog meer slecht nieuws: de schimmel overleeft makkelijk in diverse onkruiden, om van daaruit toe te slaan. De studie toont volgens de promovendus aan hoe belangrijk het is de teelt te beschermen tegen de schimmel. Als dat niet lukt is de banaan de pisang.
Fusarium wilt of banana in Cuba
Einar Martínez de la Parte. Promotor Gert Kema

De balans herstellen
Babydarmen zijn gevoelig voor antibiotica. De stoffen verstoren de normale ontwikkeling van de darmflora. En dat heeft weer gevolgen voor het vatbaar zijn voor ziektes later in het leven. De Indonesische Martha Florencia Endika onderzocht of supplementen in de babyvoeding (bepaalde onverteerbare koolwaterstoffen) die darmflora kunnen herstellen. Het antwoord laat zich raden. Ja, dat kan, maar het hangt er wel vanaf welk antibioticum is gebruikt, hoe de darmflora er daarvoor uitziet en wat je toevoegt. Zij gebruikte overigens geen echte baby’s om op te testen, maar een in vitro-model.
Gut Rebalancing Acts
Martha Florncia Endika. Promotoren Hauke Smidt en Koen Venema (Maastricht University)

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.