Smaken van WUR: Mango-appel kruimelvlaai

Senna Janssen, promovendus Agrotechnology and Food Sciences, deelt haar recept voor mango-appel kruimelvlaai.
Senna Janssen, promovendus Agrotechnology and Food Sciences

In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Senna Janssen, promovendus Agrotechnology and Food Sciences, won onlangs de ‘Great WUR Bake Off’ en deelt hier haar recept voor mango-appel kruimelvlaai.

‘Bakken is een van mijn passies en ik verzin graag nieuwe recepten! Ik heb daarom een variatie verzonnen op de traditionele Nederlandse appeltaart.’

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 200 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr witte kristalsuiker (of griessuiker)
  • 0,5 ei
  • 1-2 el custard
  • Snufje zout

Vruchtenvulling

  • 6-7 appels
  • 1 rijpe mango
  • 250 gr diepvries mango
  • 1 el citroensap
  • 30 gr kristalsuiker
  • 1 el maïzena
  • 120 gr cranberries (gedroogd)

Kruimel

  • 75 gr boter (koud)
  • 75 gr bruine rietsuiker (of griessuiker)
  • 75 gr amandelbloem
  • 105 gr tarwebloem
  • 1 el custard
  • 30 gr amandelschaafsel             
  • Snufje zout

Bereiding

Deeg

  1. Meng de boter, suiker en het zout, voeg het ei toe en meng door elkaar;
  2. Kneed met de hand tot deeg;
  3. Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden;
  4. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik;
  5. Bedek de bodem en zijkanten van een bakblik (24 cm doorsnede) met het deeg;
  6. Verdeel 1 tot 2 eetlepels custard over de bodem.

Mango puree

  1. Ontdooi de mango en verhit deze in een pan samen met de suiker en citroensap. Pureer;
  2. Neem een beetje van de puree en meng dit door de maïzena, voeg het mengsel aan de pan toe en verhit tot de puree ingedikt is;
  3. Snijd de verse rijpe mango in kleine stukjes, voeg deze aan de puree toe en verhit nog ca. 2 minuten;
  4. Laat de mangopuree afkoelen;
  5. Wel de cranberries in warm water gedurende tien minuten en laat ze uitlekken.

Vulling

  1. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes;
  2. Vul het bakblik om en om met laagjes appel, mangopuree en cranberries.

Kruimeldeeg

  1. Meng de griessuiker, amandelbloem, bloem, custard en het zout, en snijd de boter in kleine dobbelsteentjes;
  2. Meng met de hand tot een kruimeldeeg en voeg het amandelschaafsel toe;
  3. Strooi het kruimeldeeg over de vruchtenvulling;
  4. Bak gedurende een uur goudbruin bij 180/160 graden.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.