In de WUR-gemeenschap kom je alle smaken van de wereld tegen. Senna Janssen, promovendus Agrotechnology and Food Sciences, won onlangs de ‘Great WUR Bake Off’ en deelt hier haar recept voor mango-appel kruimelvlaai.
‘Bakken is een van mijn passies en ik verzin graag nieuwe recepten! Ik heb daarom een variatie verzonnen op de traditionele Nederlandse appeltaart.’
Ingrediënten
Deeg
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 200 gr boter (op kamertemperatuur)
- 100 gr witte kristalsuiker (of griessuiker)
- 0,5 ei
- 1-2 el custard
- Snufje zout
Vruchtenvulling
- 6-7 appels
- 1 rijpe mango
- 250 gr diepvries mango
- 1 el citroensap
- 30 gr kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 120 gr cranberries (gedroogd)
Kruimel
- 75 gr boter (koud)
- 75 gr bruine rietsuiker (of griessuiker)
- 75 gr amandelbloem
- 105 gr tarwebloem
- 1 el custard
- 30 gr amandelschaafsel
- Snufje zout
Bereiding
Deeg
- Meng de boter, suiker en het zout, voeg het ei toe en meng door elkaar;
- Kneed met de hand tot deeg;
- Laat het deeg een half uur rusten in de koelkast en verwarm de oven voor op 180 graden;
- Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik;
- Bedek de bodem en zijkanten van een bakblik (24 cm doorsnede) met het deeg;
- Verdeel 1 tot 2 eetlepels custard over de bodem.
Mango puree
- Ontdooi de mango en verhit deze in een pan samen met de suiker en citroensap. Pureer;
- Neem een beetje van de puree en meng dit door de maïzena, voeg het mengsel aan de pan toe en verhit tot de puree ingedikt is;
- Snijd de verse rijpe mango in kleine stukjes, voeg deze aan de puree toe en verhit nog ca. 2 minuten;
- Laat de mangopuree afkoelen;
- Wel de cranberries in warm water gedurende tien minuten en laat ze uitlekken.
Vulling
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes;
- Vul het bakblik om en om met laagjes appel, mangopuree en cranberries.
Kruimeldeeg
- Meng de griessuiker, amandelbloem, bloem, custard en het zout, en snijd de boter in kleine dobbelsteentjes;
- Meng met de hand tot een kruimeldeeg en voeg het amandelschaafsel toe;
- Strooi het kruimeldeeg over de vruchtenvulling;
- Bak gedurende een uur goudbruin bij 180/160 graden.