Kortere Student Challenges in de maak

WUR gaat voor studenten meer zogeheten hackathons organiseren.
ReThink Waste Challenge. Foto Guy Ackermans

De Wageningse Student Challenges vragen al gauw een half jaar inzet van de studenten; het zijn groot opgezette studentenwedstrijden waaraan teams vanuit de hele wereld meedoen. Omdat dat voor sommigen een te grote belasting is, worden twee kortere challenges ontwikkeld. De eerste gaat in het voorjaar van start.

De challenges bestaan inmiddels ruim vijf jaar. Teams bestaan meestal uit studenten die verschillende studies doen. Ze gaan aan de slag met multidisciplinaire opdrachten, zoals het ontwerpen van een moderne stadskas, het maken van klimaatbestendige toekomstplannen voor rivierdelta’s, of het transformeren van afvalstromen naar producten met waarde.

De studentenwedstrijden zijn geliefd bij studenten: 97 procent van de Wageningse deelnemers vond ze (zeer) de moeite waard, aldus de Alumni Enquete 2021. Deelname vraagt wel om een behoorlijke toewijding. ‘Een Student Challenge duurt al gauw een half jaar’, vertelt Marta Eggers van het Student Challenges-team. ‘Sommige studenten vinden het mooi om zich daar vol op te storten, maar andere studenten vinden dat misschien een te grote commitment. Daarom gaan we om te beginnen twee kortere challenges of hackathons organiseren zodat ook die groep kennis kan maken met student challenges.’

De eerste hackathon zal in de lente van 2024 plaatsvinden. Eggers: ‘Deelnemers gaan tien dagen aan de slag met een casus van de gemeente Rotterdam over afvalverwerking: hoe kan er meer gft-afval worden opgehaald en hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat er minder troep in zit, zoals plastic tassen? Hoe kom je tot een schonere afvalstroom, zodat het gft bijvoorbeeld gecomposteerd en opnieuw gebruikt kan worden?’ In de herfst van 2024 volgt een tweede hackathon, mogelijk over textiel.

Toekomstvisie

Grotere student challenges zijn er overigens ook nog steeds, zoals de Nature Based Future Challenge, die van eind november tot en met juni loopt. In die challenge ontwerpen studenten een natuurinclusief toekomstplan voor de Ganges-Brahmaputra-Meghna delta in Bangladesh in het jaar 2100. De challenge is geïnspireerd op Tim van Hattums toekomstvisie voor Nederland. Op 4 oktober geeft de klimaatkenner samen met de uit Bangladesh afkomstige Maheen Khan van het Wereld Natuurfonds een masterclass ‘toekomst ontwerpen’ in Impulse. Aanmelden kan hier.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.